Connect with us

Hirdetés

technokrata

Aki pénzt csinált a JPEG-szabadalomból

Smart home

Aki pénzt csinált a JPEG-szabadalomból

Véget értek a perek, a jogtulajdonos több mint 110 millió dollárt kaszált a közkedvelt képformátumon.

Először 2002-ben számoltunk be arról, hogy egy texasi videokonferencia-hardverekkel foglalkozó kis cég, a Forgent Networks bejelentette: rendelkezik a népszerű JPEG formátum szabadalmi jogával. Ez még nem keltett volna felzúdulást az online (és offline, IT-s) világban, ám a veszteséges tömörítési eljárásra épülő technika egyik fő vonzereje, az ingyenessége elveszni látszott a Forgent vezetőinek döntése miatt – az új évezred előtt ugyanis mindenki ingyen használta a formátumot.

A Joint Photographic Experts Group (JPEG) által már két évtizede kifejlesztett szabvány ezen tulajdonsága kerülhetett veszélybe, mert a Forgent Networks az év közepén, júliusban bejelentette: kidolgozták a böngészők és képnézők számára azokat a licencelési feltételeket, melynek alkalmazásával ezen szoftvereket fejlesztő cégek továbbra is használhatják a szabványt. Röviden: a texasi cég pénzt akart csinálni a JPEG-ből.

Ehhez a lépéshez az vezette el a Forgent Networks-öt, hogy az 1997-es csúcsponthoz képest (amikor is 200 millió dolláros bevételt sikerült elérniük) 2001-re még a százmilliós bevételtől is messze álltak. Pénzügyi egyensúlyuk helyrebillentéséhez pedig az Egyesült Államokban bejegyzett 4.698.672 (röviden: a 672-es) szabadalom felhasználásában látták a megoldást. Ehhez a cég 1997-ben jutott hozzá, a Compression Labs felvásárlásával (ez utóbbi egyébként még 1986. októberében nyerte el technológiájának levédetését az USA szabványügyi hivatalától).



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés