Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kerüljük el az újabb mobilszámla sokkot!

Kütyük

Kerüljük el az újabb mobilszámla sokkot!

Jelentősen nőttek a mobil sávszélességek, nőttek a lehetőségek és nőttek a veszélyek!

A következő távközlési költségsokkra, a nettó 37.500 Ft-os mobil percdíjra hívja fel a figyelmet a Sciamus, független telekommunikációs tanácsadó, mely több éve képviseli ügyfelei érdekeit a telekommunikációs szolgáltatókkal szemben.

Jelentősen nőttek a mobil sávszélességek, nőttek a lehetőségek és nőttek a veszélyek! Roaming esetében egy egyszerű használat is nagy veszélyeket rejt magában, főleg ha a felhasználó adatroamingot vesz igénybe.

Miközben több szolgáltató „akciósan” nettó 2.000 és 3.000 Ft között 5 Gbyte belföldi forgalmat biztosít, addig külföldön, Európán belül a díjak Mbyte-onként 1.000 és 2.500 Ft között mozognak. Ez fajlagosan 2.000-szer – 5.000-szer drágább, mint belföldi használat esetén.

Az alacsonyabb ár, az 1.000 Ft Mbyte-onként, preferált hálózathasználat esetén „jár”, míg az „egyik” hálózat használata esetén akár 2.500 Ft-ot is fizethetnek a használók Mbyte-onként.

Mindemellett 37.500 Ft-ot jelenthet percenként egy kis internetezés. A legújabb HSDPA-hálózatok képesek 7,2 Mbit/s letöltési sebességre. Ha csak 2 Mbit/s sebességgel számolunk, akkor percenként 15 Mbyte-ot tudunk letölteni, ez 2.500 Ft/Mbyte esetén 37.500 Ft/percdíjat jelent.

Tehát ha külföldön tartózkodunk, és tévedésből letöltünk például egy 30 Mbyte-os Windows frissítést, akkor akár 75.000 Ft-ot is fizethetünk ezért a tranzakcióért.

A Vodafone kínálatában szerepel egy csomag, melyet külföldi preferált hálózataiban ajánl. A csomag 50 Mbyte-ot biztosít nettó 2.500 Ft-ért, azonban ez az ajánlat is 100-szor drágább fajlagosan, mint belföldi használat esetén. Problémát jelent viszont, hogy nehéz mérni, hogy a felhasználó mikor éri el, illetve haladja meg az 50 Mbyte forgalmat, efelett ugyanis már a drágább díjak érvényesek.

Miközben a beszéd roamingnál nagyjából becsülhető a költség, addig adatforgalom esetén, ami egy számítógép használatakor észrevétlenül zajlik, szinte lehetetlen.

Hasonlóan nehéz helyzetben vannak a Magyarországra érkező külföldiek. Tehát mi nagyon sokat fizetünk, ha külföldre megyünk, és a külföldiek nagyon sokat fizetnek, ha hozzánk jönnek, a szolgáltatók pedig jól járnak.

A Sciamus, a telekommunikációs tanácsadó szerint a mobilszolgáltatók megállapodtak az extrém magas díjakban. A szolgáltatók közti megállapodás pedig komoly erőt jelent, így a Sciamus nem tartja valószínűnek, hogy ez a tarthatatlan helyzet közeljövőben jelentősen változni fog. Ehhez az lenne szükséges, hogy az Európai Parlament ipari szakbizottsága teljes szakmai és politikai erővel lépjen fel, ahogy ezt korábban a beszéd célú roaming díjak csökkentésé esetén megtette.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés