Connect with us

technokrata

Megtörik a Google dominanciája?

Kütyük

Megtörik a Google dominanciája?

Átformálhatja az Internetet a Microsoft-Yahoo felvásárlás.

Tegnap már írtunk a Microsoft azon tervéről, hogy felvásárolja a rivális Yahoo-t – szőröstül-bőröstül. A 44,6 milliárd dolláros ajánlattal Redmond újra pozícióba kerülhet a Google-lel szemben – mint ismeretes, a keresőmarketingben jócskán elhúzott vállalat gyakorlatilag uralja a webes keresők és az ehhez kapcsolódó online hirdetések piacát. A Microsoft számára pedig könnyebb lenne úgy beérni a nagy konkurenst, hogy egy (e tekintetben) Redmondhoz mérhető riválisát vásárolja fel.

A Yahoo hivatalosan még nem ment bele az ügyletbe, de a megállapodás megkötésének valószínűségét növeli, hogy nem utasította kategorikusan el a Microsoft közeledését. Pedig kulturálisan nagy az ellenállás a Bill Gates alapította céggel szemben – a Yahoo mindig is fiatalosabb, lendületesebb imázst mutatott magáról, és ellenszenvvel tekintett a nagy szoftverfejlesztőre. Egy esetleges fúziót követően biztosan lesz jónéhány olyan Yahoo alkalmazott, aki nem akar majd „Microsoft-színekben” dolgozni, de abban szinte mindenki egyetért a (most még?) független vállalatnál, hogy változásra van szükség. Vagy így, vagy úgy – a Google-t a Yahoo sem tudja egymaga beérni.

Katalizátorként szerepelhet a két cég közötti megállapodás, amely felgyorsíthatja az internetes piac alakulásának folyamatait. Koncentrálódik a tőke és a tudás, aminek egyelőre nem látható következményei lehetnek. Egyrészt az erősebb konkurencia megszorongathatja a Google-t, ami a piaci résztvevőket még jobb szolgáltatások nyújtására kényszerítheti. De vannak, akik attól tartanak, hogy a Microsoft ismét visszaél a szinte korlátlanul rendelkezésére álló tőkéjével, és az online reklámpiac élére vásárolja be magát. Ez utóbbi, az egyesülést ellenző tábor közé tartozik maga a Google is, amely zokon vette, hogy a Microsoft még csak nem is leplezi: a Yahoo felvásárlása kifejezetten legnagyobb riválisa ellen irányul.

Jelenleg vegyes tehát a hangulat a Yahoo-nál, még nem lehet tudni, hogy mi lesz a menedzsment döntése az ügyben. Ha létrejön az üzlet, akkor bizonyára elbocsátások várhatók – a Yahoo amúgy is bejelentett egy 7 százalékos (nagyjából ezer embert érintő) létszámcsökkentési tervet, aminek mértéke még nőhet is egy összeolvadás esetén. Több alkalmazott is szívesen nyilatkozott (nevének elhallgatása mellett) a médiának; volt, aki másként féltette az állását: „A függőben levő elbocsátások mellett ez az akvizíciós cucc… Így nehéz bármire is koncentrálni.” – utalt a cégnél uralkodó hangulatra az egyik nyilatkozó. Egy mérnök pedig azt mondta, hogy mindenki, akivel jelenleg együtt dolgozik a cégnél, kiábrándultan várja a jövőt. Volt ugyanakkor, aki szerint a Yahoo meg fog tenni mindent, hogy harcoljon a Microsoft felvásárlási szándéka ellen – végső esetben még akár arra is sor kerülhet, hogy a Google-höz fordulnak segítségért, állította egy Yahoo alkalmazott magabiztosan.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin