Connect with us

Hirdetés

technokrata

GPS navigációt a telefonokba!

Kütyük

GPS navigációt a telefonokba!

Melyikünk ne szeretett volna gyermekkorában olyan „kütyüt”, amilyet a Star Trek és a Star Wars filmek hősei használtak?

A moziban ezek a kommunikációs központok tartották a kapcsolatot az űrhajóval, segítettek a tájékozódásban; valamint, szinte bármilyen kérdést megválaszoltak. Gyermekkorunkban biztosan tudtuk, hogy mindez egyszer majd a valóság lesz; és egész napokat töltöttünk el a játszótéren olcsó karóránkba üvöltve, hogy „Bázis, jelentkezz!”

Később – ahogy idősebbek lettünk – már annak is örültünk, ha a vezetékes telefonra nem kellett éveket várni. Még később pedig, eufórikus ujjongással vásároltuk meg első mobiltelefonunkat, amely nagyobb volt, mint az irattáskánk, és néhány száz méteren túl komoly fizikai terhelést jelentett a cipelése. Aztán a telefon átkerült a zsebbe, majd megjelent az sms, a wap, és a színes kijelző. A készülékekbe hamarosan Symbian és Windows operációsrendszerek kerültek, miközben a kéziszámítógépek telefonálni kezdtek. A közelmúltban mindkét eszköz beépített fényképezőgépet és memóriakártya-olvasót kapott, miközben a határ szépen lassan kezdett elmosódni közöttük. Elárulhatjuk, hogy következő lépésként GPS navigációval bővül a tudásuk, így autóban, kerékpáron vagy gyalogszerrel is mindig tudjuk majd, hol vagyunk, és merre tartunk.

Természetesen, aki nagyon akarta, annak már eddig is volt a PDA-telefonjában navigáció. A közeljövő változása, hogy az árak erőteljesen esni fognak, miközben a támogatott készülék-típusok száma gyorsan nő.

„Az újonnan piacra kerülő mobiltelefonok nagy része ma is alkalmas lenne navigációra, mindössze egy bluetooth-on csatlakozó GPS vevőegységre, és a megfelelő szoftverre van szükség hozzá” – árulta el Lázár Tibor, a Phonezone Kft. ügyvezetője; a cég az ország egyik legnagyobb független mobileszköz forgalmazója száznál is több mobil telefonnal és PDA-val a kínálatában.

„A GPS navigáció egészen a közelmúltig egy külön piaci szegmens volt, ami elsősorban az autóiparhoz kötődött. Egyértelműen látszik azonban, hogy a fényképezéshez és a zenehallgatáshoz hasonlóan ez a szolgáltatás is integrálódik a telefonokba. Cégünk ezért kezdte el a PDA-k – és tartozékaik -, valamint a navigációs szoftverek és vevőegységek forgalmazását, mindemellett pedig a mobiltelefonokhoz hasonlóan technikai támogatás nyújtását. Meglepetésünkre azt vettük észre, hogy az első között vagyunk ezzel a piacon.”
Az phonezone első embere szerint a PDA-k után először az okostelefonokba kerül be a navigáció. Jelenleg a Windows Mobile és Symbian operációs rendszert futtató telefonokon érhető el a legtöbb GPS navigációs szoftver. A fejlesztők ma elsősorban a Nokia modelljeire koncentrálnak, de már a Sony Ericsson egyes termékeire is fejlesztenek.

A mobil piac bennfentes ismerői szerint a háttérben gőzerővel folynak a fejlesztések, így néhány hónap múlva már a legtöbb gyártó jelenleg is kapható okostelefonján használhatunk GPS navigációt, melyet természetesen külön kell megvásárolni. A jövő év karácsonyának slágere pedig a beépített GPS-szel kapható telefonok lesznek.

„Arra számítunk, hogy 2007-ben megkezdődik a GPS navigáció rohamos elterjedése a mobiltelefon felhasználók között. Éppen ezért bővítettük ki eredetileg mobilkommunikációs eszközökkel és tartozékaikkal foglalkozó online áruházunkat kéziszámítógépekkel és GPS tartozékokkal. A www.phonezone.hu alatt található boltból egynapos határidővel az egész ország területére szállítunk raktárról – a legújabb készülékektől kezdve akár egy éves modellekig.”

És ha most a sci-fiken felnőtt 20-40 éves korosztály megáll egy pillanatra, benyúl a zsebébe, ott találja gyermekkora vágyálmát, ami telefon, notesz, játékkonzol, zsebszámológép, óra, távirányító, fényképezőgép, videokamera, televízió, rádió, sétálómagnó, diktafon, Internet-terminál és – hamarosan – műholdas helyzet-meghatározó egyben.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés