Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az ország leginnovítabb fiatal tehetségeit szólította meg az MCC-NTP Smart City Challenge 2023

smart city

Startup

Az ország leginnovítabb fiatal tehetségeit szólította meg az MCC-NTP Smart City Challenge 2023

Az ország leginnovítabb fiatal tehetségeit szólította meg az MCC-NTP Smart City Challenge 2023

Hatalmas sikerrel és számtalan innovatív megoldással zárult az idei MCC-NTP Smart City Challenge.

A kezdeményezés egy innovatív gondolatokra, azok kidolgozására és megvalósíthatóságára épülő, interdiszciplináris csapatverseny egyetemisták számára. Az izgalmas megméretettés fő szervezői a Mathias Corvinus Collegium, Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. és a Budapesti Műszaki Egyetem volt.

A Smart City Challenge verseny egy hallgatói ötletfejlesztésből induló kezdeményezés, melyet először 2019-ben rendeztek meg a Mathias Corvinus Collegium diákjai. A nagy sikerre való tekintettel a verseny megrendezésre került 2020-ban, 2022-ben és idén, 2023-ban is, ezúttal a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. által életre hívott Neumann Technológiai Platform szakmai támogatásával. A megmérettetéssel és az ahhoz tartozó eseményekkel a szervezők célja a versenyen keresztüli értékteremtés, a diákok számára tudástranszfer biztosítása, a közös élmények és új kapcsolatok által. A kezdeményezéssel a szervezők megpróbálták közelebb hozni jelenünk, jövőnk és a sokak életteréül szolgáló városi környezet valós problémáit a kreatív, elhivatott fiatalokhoz, hogy egyedi ötleteikkel új szemszögből kíséreljenek meg megoldást találni rájuk.

A balatonfüredi döntő ünnepélyes megnyitóján a Balatonfüredi Tudáscentrumban beszédet mondott Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, valamint Balla Attila, a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai ügyvezető-helyettese.

,,A szervezők hosszútávú célja a kiemelkedő tudású egyetemisták munkaerőpiacon elvárt kompetenciáinak erősítése okos városhoz kötődő témákban, egy innovatív gondolatokra, azok kidolgozására és megvalósíthatóságára épülő csapatversenyen keresztül.

– nyilatkozta Balla Attila szakmai ügyvezető-helyettes úr.

A 2023-as verseny fő témája az okos városi közlekedés (smart transportation), annak egyes problémái, megoldási és fejlesztési szempontjai, melléktémája pedig a digitális közösségi terek kialakítása, illetve hasznosítása a települési szövetben. A versenyzőknek előadásaikban mindkét témában kellett ötleteket prezentálniuk.

Idén 21 érvényes pályázat érkezett, a szakmai értékelések alapján a döntőbe 7 csapat került behívásra.

A beérkezett munkák a Klímapolitikai Intézet, a Neumann Technológiai Platform és a projektcsapat szakmai divíziója által kerültek elbíráslásra. A döntőre kiválasztott csapatok mindegyikét egy mentor támogatta, aki segítette a csapatokat a prezentációk és ötleteik fejlesztésében.

A döntőben, 2023 március 31-én ezek a továbbfejlesztett pályamunkák kerültek előadásra.

A színvonalas verseny győztes csapatai a Profilkép és a BillET lett.

A Budapest vagy megyeszékhelyek és vonzáskörzeteik kategóriában a Profilkép csapatát választotta a zsűri győztenek, amelynek tagjai Kalotai Dávid, Kovács Zénó Manó és Mátyus Kirill. Prezentációjukban Budapest városának fejlesztési tervét mutatták be, amelyben a budapesti dugók számának hatékony csökkentésére és egy fenntarthatóbb város kialakítására fókuszáltak. Stratégiájuk egy okos közlekedési menedzsment rendszer kialakítását és tetőkertek, mint zöld közösségi területek építését tartalmazta.

A Járásszékhelyek és vonzáskörzeteik kategóriában a BillET csapat nyert, amelynek tagjai Kelemen Hunor, Paulik Máté és Szabó Botond Zsolt. Előadásukban Sopron város fejlesztéséről mutatták be ötleteiket, melyben a városban állandósult dugók problémáját és az okos város megoldások hiányát próbálták orvosolni. Stratégiájuk két alappillére egy integrált online városi felület és közösségi tér létrehozása, valamint jelzőrendszerrel ellátott intelligens gyalogátkelőhelyek kiépítése volt.

A győztes csapatok 600.000 Ft értékű jutalomban részesültek.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Startup

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés