Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Vodafone drónkövető és biztonsági IoT technológiával szeretné megvédeni égboltunkat

Dotkom

A Vodafone drónkövető és biztonsági IoT technológiával szeretné megvédeni égboltunkat

A Vodafone drónkövető és biztonsági IoT technológiával szeretné megvédeni égboltunkat

A Vodafone bejelentette, hogy elkezdték tesztelni a világ első légi irányítási drónkövető és biztonsági megoldását.

A repülőgépek védelmére tervezett korszakalkotó megoldás innovatív 4G és IoT technológián alapszik. Segítségével a véletlenszerű, vagy szándékos berepülések lesznek megelőzhetők olyan kritikus helyszínek közelében, mint a repülőterek, a büntetés-végrehajtási intézetek, vagy a kórházak.

antonio-oliver-new-technologies-and-innovation-manager-vodafone-group

A kereskedelmi forgalomban kapható civil drónokat kis méretük miatt a hagyományos radar nem tudja érzékelni. Ennek ellenére világszerte komoly veszélyt jelentenek a légiközlekedésre, különösen a repülőterek közvetlen közelében. A drónokat bűncselekményekhez is használják – például drogcsempészethez, vagy csempészáruk börtönökbe juttatásához. Ezen felül a biztonsági és hírszerzési hatóságokat egyre inkább aggasztja, hogy a terroristák kisméretű, ugyanakkor halálos robbanószerkezetek szállítására átalakított drónokat is bevethetnek a GPS segítségével bemért célpontok ellen.

A repülőgépek drónok általi veszélyeztetettsége rohamosan növekszik. Az „Egységes európai égbolt” légiforgalmi szolgáltatási kutatási projekt (Single European Sky Air Traffic Management Research – SESAR) elemzése szerint 2050-re az Európai Unió sűrűn lakott területei felett a drónok több mint 250 millió repülési órát teljesíthetnek majd évente, ami a hagyományos, repülőszemélyzettel rendelkező légi járművek összesített éves repülési idejének a hétszerese.

A Vodafone IoT drónkövető és biztonsági megoldásának tesztjei az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (European Aviation Safety Agency – EASA) céljait támogatják, hiszen az ügynökség jelenleg a drónok üzemeltetésére vonatkozó új páneurópai szabályozás kialakításán dolgozik.

A Vodafone által kidolgozott új technológia ezen felül növeli az Európai Unió esélyét, hogy a dróntechnológia területén a globális innováció központjává válhasson, az Európai Bizottság ’U-space’ elnevezésű, innovatív és biztonságos drón-üzemeltetésére vonatkozó elképzelésével összhangban.

Úttörő technológia

A Vodafone fejlesztette ki a világ első rádiós helymeghatározó rendszerét (Radio Positioning System – RPS) drónokhoz. Ez követi a minden drónba beépített 4G modemet és SIM-kártyát, amelyek az alábbi funkciókat teszik lehetővé:

  • az üzemeltetők és az arra jogosult hatóságok – pl. a légi irányítás – minden drónt valós időben tudnak követni (maximum 50 méteres hibahatáron belül);
  • a drón üzemeltetője a látóhatáron kívülre eső gépet is vezérelni tudja, nagymértékben csökkentve a véletlenszerű területsértés esélyét;
  • védelmet nyújtó virtuális fal (geofencing), amelynek lényege, hogy a drónokat be lehet programozni, hogy amint egy előre meghatározott tiltott zóna (pl. repülőtér vagy büntetés-végrehajtási intézet) közelébe kerülnek, automatikusan szálljanak le, vagy térjenek vissza a kezelőhöz;
  • sürgősségi távbeavatkozás, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok felül tudják írni a drónt működtető személy utasításait, a drón repülési útvonalának módosításával vagy leszállásának kikényszerítésével;
  • SIM-alapú e-azonosítás és a tulajdonos regisztrálása.

A 4G-s mobilhálózatok régóta bizonyítottan működő biztonsági rendszerekkel üzemelnek, amelyek része például a teljes folyamatot lefedő, hatékony titkosítás repülés közben, a SIM és a bázisállomás között. Az RPS helymeghatározási adatok sokkal nehezebben törhetők fel és kevésbé manipulálhatók, mint a GPS lokációs adatok, a drón irányításához használt adatkapcsolat pedig jelentős előnyöket – úgymint nagyobb ellenálló-képesség, valamint valós idejű visszajelzés a látóhatáron túl – kínál az üzemeltetőnek a jelenlegi rádiós drónirányítási protokollokhoz képest.

A Vodafone RPS funkcióit az ugyancsak Vodafone fejlesztésű mesterséges intelligencia algoritmusokkal ötvözik, ami igen nagyszámú drón követését és irányítását teszi lehetővé. Annak érdekében, hogy világszerte felgyorsítsa a drónreptetés biztonságosabbá tételét és a földrajzi helymeghatározást segítő újítások elterjedését, a Vodafone RPS kutatását és az ahhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokat publikussá tette, így annak felhasználása esetén nem szükséges licencdíjat fizetni.

Egy 2017 végén elvégzett kísérlet során – amely ebben a kategóriában a legelsők egyike volt a világon – a Vodafone 4G hálózata segítségével volt képes irányítani egy 1,3 m szárnyfesztávú, 2 kilogramm súlyú X-UAV drónt. A kísérlet során – amelyre egy 32 kilométeres pályán, a spanyolországi Sevilla közelében elhelyezkedő Isla Mayor városában került sor – a drón valós idejű HD videó adást közvetített, valamint repülési adatokat, többek között a sebességet, az RPS pozíciót és a GPS koordinátákat is továbbított.

A 2018-as évre további kísérleteket tervez a szolgáltató Spanyolországban és Németországban az illetékes hatóságok koordinálása mellett. A kísérletek célja, hogy a Vodafone drónkövető és biztonsági technológiája már 2019-től kereskedelmi forgalomba kerülhessen.

Az RPS technológiai megoldásait egyéb IoT eszközök jövőbeli funkcióinak a kibővítéséhez is fel fogja használni a Vodafone, a csomagcímkéktől egészen a kerékpárokig. Bizonyos IoT eszközökben az RPS kiegészítheti vagy kiválthatja a GPS-t, ezzel lehetővé téve – különösen beltérben – a pontosabb helymeghatározást, az eszközök méretének csökkentését, valamint a biztonság fokozását.

santiago-tenorio-vodafone-head-of-network-strategy-and-architecture

Johan Wibergh, a Vodafone Group Műszaki vezérigazgatója így fogalmazott:

„A Vodafone úttörő innovációja segít minket az égbolt biztonságának megőrzésében, miközben a drónok mindenhol egyre elterjedtebbé válhatnak.”

Matthew Baldwin, az Európai Bizottság vezérigazgató-helyettese elmondta:

„A Bizottság minden olyan kísérletet támogat, amely az Európai Unión belüli biztonságos drón-üzemeltetetésért létrehozott, U-space elnevezésű programunk megvalósítását segíti. Az Európai Unióban egyre több projektnek lehetünk tanúi e témában. Örömmel várjuk a Vodafone munkája eredményeiről szóló beszámolókat.”

Yves Morier, az EASA repülési szabványok igazgatójának főtanácsadója így nyilatkozott:

„Örömmel fogadjuk, hogy a Vodafone a biztonságos és felelős drónhasználat irányába mutató új megoldások kialakításán dolgozik.”

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés