Connect with us

Hirdetés

technokrata

Okos vezérléssel az energiatakarékos klimatizálásért

Dotkom

Okos vezérléssel az energiatakarékos klimatizálásért

A legújabb technológiákkal anélkül érhető el, hogy az az energiahatékonyság rovására menne

Nem vitás, hogy a klímatechnikai megoldások elterjedése a 20. század második felében világszerte nagyban hozzájárult az életminőség és a termelékenység javulásához. Az ugyanakkor talán még ma sem közismert, hogy a megfelelő beltéri környezet megteremtéséhez nem elegendő csupán a hőmérsékletet szabályozni — ennél sokkal többre van szükség.

 

Mindezek ellenére számos, csúcskategóriás változó hűtőközeg-áramú (VRF — Variable Refrigerant Flow) rendszer tudása csak addig terjed ki, hogy a beltéri hőmérsékletet szabályozza, holott az ideális klímakörnyezethez a páratartalom kézben tartására is szükség van. Utóbbinak az a magyarázata, hogy a relatív komfortérzet kialakításában kulcsszerepe van a páratartalomnak is, bár a VRF-rendszer igyekszik fenntartani a beállított hőmérsékletet.

lg-vrf-heat-pump-system-multi-v-5-nsmartphone-com-02_680x962

A páratartalom szabályozására számos praktikus szempontból szükség van. Az irodai környezetben például a hatékony munkavégzés fontos feltétele a dolgozók megfelelő komfortérzete, ami pedig a hőmérsékleten és a páratartalmon is múlik. A gyárakban, üzemekben talán még ennél is fontosabb a megfelelő páratartalom beállítása, hiszen az ott dolgozókon túl az adott esetben érzékeny és költséges berendezések, gépek hatékony működése is ezen múlhat.

Mindennek dacára a legtöbb VRF-rendszer úgy működik, hogy a légszállítási teljesítményének kiszámításához nem veszi számításba a páratartalmat. Ez pedig azt eredményezheti, hogy a felhasználók túlzott légkondicionáló-használattal igyekeznek a számukra komfortos hőmérsékletet megteremteni. Azokban a helyiségekben ugyanakkor, ahol kisebb a levegő páratartalma, elegendő lehet alacsonyabb teljesítményfokozaton üzemelteti a légkondicionáló-berendezéseket a megfelelő komfortérzet eléréséhez, vagyis megelőzhető, hogy a használók minduntalan alacsonyabb hőmérsékletre állítsák a berendezést.

Ezeket a problémákat egyszerre képes kezelni az LG legújabb VRF-megoldása, a MULTI V 5 ún. Dual Sensing Control funkciója: e kettős érzékelő révén a légkondicionáló egység képes részletekbe menően kiértékelni a klímajellemzőket. Ez azt jelenti, hogy ellentétben a hagyományos helyi hűtő-fűtő berendezésekkel, amelyek csupán a hőmérséklet változását érzékelik, a Multi V 5 méri a kül- és beltéri hőmérséklet mellett a páratartalmat is. Ez olyan működést tesz lehetővé, amely optimális energiahatékonyságot és maximális beltéri komfortot eredményez.

Mindezen felül a berendezés egyik legújabb fejlesztésű rendszere, a Smart Load Control képes arra, hogy kontrollálja a kültéri egységben keringő hűtőközeg nyomásviszonyait és hőmérsékletét, amivel — a páratartalomtól függően — 15-31% energiahatékonyság-növekedés érhető el. Ez éles kontrasztban áll a tipikus VRF-rendszerekkel, amelyek általában jelentős teljesítmény-ingadozással működve tartják a beállított beltéri hőmérsékletet, ami energiapazarló üzemet jelent. A Multi V 5 kettős érzékelőjének Comfort Cooling funkciója a kívánt hőmérséklet és páratartalom mellett üzemelteti a készüléket, ami maximalizálja a felhasználói kényelmet.

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés