Connect with us

technokrata

Mennyien használták a felhő tárhelyét 2016-ban?

Dotkom

Mennyien használták a felhő tárhelyét 2016-ban?

Az adatfelhő, vagy röviden felhő mérete az elmúlt években megsokszorozódott. De mégis mekkora számról beszélünk ma? Egyáltalán meg lehet határozni a pontos méretét?Pontos számot sajnos nem fogunk tudni mondani, de a nagyságrendekről azért beszélhetünk.

Pontosan mi is az a felhő?

A felhőt gyakorlatilag ma már mindenki használja valamilyen formában. Elképzelhető, hogy nem vagyunk tisztában vele, de a felhő biztosítja a világ számára azt a számítási kapacitást, ami biztosítja a fejlődést, a kommunikációt. Nem is működhetne ez másképpen. A felhő tárhely lényege, hogy bizonyos adatközpontokban centralizálják több ezer hardver erejét, megfelelő szakmai támogatottsággal, és ezt adják bérbe. A bérleti díj pedig bárki számára elérhető nagyságrendű, sőt léteznek ingyenes megoldások is (a saját korlátaikkal persze).

Mekkora a felhő?

A felhő felhasználási körébe gyakorlatilag minden beletartozhat ma már, amit számítógépek segítségével végzünk. Számítógép alatt persze ne csak a laptopodra meg az okostelefonra gondolj, hiszen az okos-otthonok és más innovatív megoldások is a felhő erejét használják.

De elegendő csak az Android-os okos telefonunkra gondolni, melyre alkalmazásokat tölthetünk le a Play áruházból. Az áruházban ma már 2.000.000 aktív alkalmazásnál is több közül válogathatunk, ami már önmagában is tekintélyes adatmennyiséget jelent. Az áruház azonban tárolja minden bejelentkezett eszköz, adatait, tudja milyen alkalmazásokat használunk, vagy használtunk, sőt ha több eszközünk van, akkor ezt mindegyik esetén külön-külön.

A Google azonosítónk azonban az áruházi belépésen kívül még további adatokat is tárol rólunk, hiszen használhatjuk azt levelezésre a Gmail rendszerében, tárolja a keresési és a YouTube-os lábnyomainkat, sőt ha Chrome böngészőt használunk, az abban elmentett adatainkat is képes megjegyezni. A csak a Google által használt számítási kapacitás óriási, de tárhelyének ez csak töredéke. A felhasználói adatoknál is jelentősebb a Google szolgáltatásainak tárhely-igénye. A YouTube videók tárolása, vagy a Google Drive szolgáltatás kolosszális méreteit felfogni is nehéz.

A Google persze nem az egyetlen szolgáltató, aki óriási adatmennyiséget szolgáltat a felhőn keresztül. A Microsoft, az Amazon, a Dropbox és társai szintén tekintélyes méretű adatközpontokkal rendelkeznek.
A Dropbox felhőszolgáltatása körülbelül 25 millió felhasználót tudhat magáénak, akiket körülbelül 40 PetaByte-nyi tárhellyel szolgál ki. Ez pontosan 20x annyi mint az Egyesült Államok teljes tudományos könyvtárának mérete.

Mennyien használjuk a felhőt?

A felhőt tulajdonképpen mindannyian használjuk valamilyen formában, lásd példaként az okostelefonod. Azonban a felhő tudatos használata is növekvőben van. A Rightscale 1060 IT szakembert kérdezett meg a felhő felhasználási szokásaikról. Az eredmények azt mutatják, hogy folyamatosan nő a felhő felhasználóinak száma ebben a szektorban.

A 2015-ös eredményekhez képest a 2016-os válaszok stabil növekedést mutattak. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a megkérdezettek köre informatikai szakember, azaz valójában tisztában van vele, hogy erre lehetősége van. A megkérdezettek 95%-a már aktív felhasználója a felhőnek, nagy részük több éve, de még ebben a szektorban is akadnak olyanok, akik csak most kezdték el használni ezt a lehetőséget.

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin