Connect with us

technokrata

Megvan, mi érdekelte a magyarokat az idei évben

Dotkom

Megvan, mi érdekelte a magyarokat az idei évben

Megvan, mi érdekelte a magyarokat az idei évben

Ezekre a kifejezésekre kerestünk rá a legtöbbet.

Ismét eltelt egy év, és elmondhatjuk, mozgalmas idő van a hátunk mögött, ezt alátámasztják a 2016-os év keresési trendjei is. A Google nyilvános statisztikái csalhatatlanul bemutatják mi állt az érdeklődésünk középpontjában az év során. A legfontosabb keresési trendeket a politika, a sport események uralták. A virtuális valóság is nagy szerepet játszott melynek egyik kulcs figurája a Pokémon Go volt.

A kulcsszo.hu most a legnépszerűbb magyar kereséseket gyűjtötte össze amik között vannak meglepetés eredmények is.

Mindent a közösségért

A legkeresettebb kifejezések TOP3-as listája tulajdonképpen a 3 legnagyobb szolgáltatás a következő sorrendben:

 1. Facebook
 2. Youtube
 3. Google

Ebből azonban ne vonjunk le téves következtetéseket. A Facebook és Youtube egymáshoz való viszonya valószínűleg hasonló mértékű, a Google kifejezés azonban már nem ennyire egyértelmű.

A keresések mögött nagy részben az áll, hogy a szolgáltatásokat sokan a keresőn keresztül próbálják elérni, de mivel a Google keresője a legtöbb böngészőbe beépítve működik, így itt nincs szükség a szolgáltatás keresésére. Az hogy a Google bekerült a 3 legnépszerűbb keresésbe, csak azt mutatja, hogy sokan ezzel még nincsenek tisztában.

A Facebook egyébként magasan vezeti a listát, gyakorlatilag a vezető kifejezésre több mint kétszer annyian kerestek, mint a második Youtube-ra. A Youtube és a Google aránya már kicsivel közelebb van egymáshoz (Youtube 45%, Google 35%).

A Facebook sikerét az is bizonyítja, hogy a keresési mennyiségek listáján első, illetve a legnagyobb növekedést elérő kifejezések sorában is dobogós helyezést ért el, számszerűen 1000%-ot. Ezt a növekedést egyébként magyarázhatja az is, hogy a Facebook mobilalkalmazása már sokakban váltott ki rosszallást a zavaró üzenetek és a teljesítményigény miatt, így többen használják böngészőn keresztül a szolgáltatást.

top10-novekvo-kereses

A Sport események voltak idén a legnépszerűbbek

A népszerű keresések mellett érdemes egy pillantást vetni a legnagyobb növekedést elért kifejezésekre is, ami Magyarországon az “Erzsébet utalvány plusz” kifejezés volt 1700%-os növekedéssel.

A legnagyobb nyertesek között a 2016-os Foci EB is tekintélyes helyeket foglalt el, több kifejezéssel is:

 • eb 2016 (+1050%)
 • foci eb (+850%)

Ehhez kapcsolódva jelenik meg a népszerűségi versenyben a Magyar Televízió sportcsatornája az M4 is, a következő kulcsszavakban tűnik fel:

 • m4 sport – 250%
 • m4 online – 180%
 • m4 – 170%

A növekedési trendek között ismét meg kell említeni a Facebook-ot, ami növekedés terén is dobogós helyen végzett. Az M4 sport kifejezés növekedésért a 2016-s sport események, az Olimpia és a Labdarúgó Euróba Bajnokság népszerűsége a felelős.

temakorok-2016

Google Fordító

A keresési mennyiségek és a növekedési listákon is feltűnik a Google Fordító, ami úgy fest egyre több helyre befurakszik. Komótosan ugyan de egyre növekszik a népszerűsége, idén 50%-kal többen kerestek rá mint az előző évben.

E-mail

Több e-mail szolgáltató is felkerült a listára, szám szerint 2, a legtöbben a Freemail szolgáltatását keresték, azonban szorosan mögötte megjelenik a GMail is.

Amit még sokat kerestünk

Mi magyarok szeretjük a filmeket, de sokan kifejezetten az online filmek kifejezésre keresnek rá. Valószínűleg napi szinten használjuk már az internetes szolgáltatásokat.

A Google-ben keresünk rá a menetrendre, és az időjárást is ezen keresztül tekintjük meg, időjárás tekintetében egyébként sokat növekedett a Köpönyeg időjárási portáljának a népszerűsége. Szeretünk hirdetni és hirdetéseket nézegetni, kapcsolódó kulcsszavaink a „jófogás” és a „használtautó”.

A híroldalak közül a két kedvencünk az Index és az Origo, az Index-et valamiért jobban szeretjük.

youtube-legnpeszerubb-keresesek-2016

Youtube-on a filmeké a főszerep

A keresési forgalom másik jelentős versenyzője a népszerű videó megosztó. Szintén tanulságos az itt végrehajtott keresések elemzéseit is szemügyre venni

Filmek

Már a kereső esetén is felmerült a filmek növekvő népszerűsége, de a Youtube esetében ez még inkább feltűnik. A Google Trends által szolgáltatott adatok arra engednek következtetni, hogy a videó megosztót sokan filmek nézésére használják. A három legnépszerűbb keresési kifejezés a következő:

 • teljes
 • film
 • teljes film

A 25 legnépszerűbb keresési kifejezés közül az első 3 helyezésen kívül még 5 filmmel kapcsolatos kifejezés van, ezek a következők (a népszerűség sorrendjében)

 • filmek
 • teljes film magyarul
 • teljes filmek
 • filmek magyarul
 • teljes filmek magyarul

Persze még mindig ugyanezen a listán 2 további közvetett kulcsszó is található a “mese” illetve a “Star Wars”.

Népszerűvé válnak az online sorozatok is, így 130%-os növekedést produkált a Középsuli kifejezés, köszönhetően a Youtube sorozatának.

youtube-novekvo-keresesek-2016

Zene

A filmek mellett nem túl meglepő módon a zenei témákat is sokan keresik. A keresési mennyiségek listáján a 4. helytől kezdvetübb zenei irány is helyt kapott:

A kulcsszavak a következők: music, remix, mix, zene, live, zenék

A folytatásban már feltűnnek a népszerű zenészek együttesek, akik közül Magyarországon a legnépszerűbb Rihanna és Justin Bieber volt, illetve valószínűleg Adele is ide tartozhat. Ugyan az ő neve nem jelenik meg az első 25 között, de a “hello” kulcsszó és a rá adott válasz arra enged következtetni, hogy az ő dalát is sokan kedvelik.

A legjobb 25 keresés között összesen három zenei klipet kerestek így, melyből a legnépszerűbb az imént említett Adele szerzemény, őt követi Sia- Cheadp Trills című trackje, illetve feltűnt még a Suicide Squad (Öngyilkos osztag) című mozi egyik betétdala a “twenty one pilots”.

Magyar előadókkal is találkozhatunk azonban, mielőtt bárkinek is hiányérzett támadna, a két legnépszerűbb előadó a Youtube-on Majka, illetve Horváth Tamás. Szintén megjelenik a népszerű keresések között a “bódottá”, ami a Honeybeast – Bódottá című szerzeményére utal.

google-voice-search

IT és tech kereséseink

A Google Trends elemzései a kulcsszavakon felül lehetőséget biztosít a legtöbbet érintett témák csoportosítására is. Itt nem kulcsszócsoportok állnak az elemzések középpontjában, ami adott témákra összpontosít.

Huawei

A kínai információ és kommunikáció technológiai megvalósításával foglalkozó birodalom, az utóbbi években fokozatos előre tör, ez idén sem volt másképpen.

Az idei évben a Huawei okostelefonokkal kapcsolatos keresések száma növekedett meg. Nagyrészt ezeknek a készülékeknek a tesztjei voltak a nyerők, de a különböző kiegészítők is népszerűek voltak. A legnépszerűbb típus a Google keresések tekintetében a P9 volt.

Windows 10

A Microsoft legfrissebb operációs rendszerének is kiugró sikere volt, a keresési kulcsszavak alapján a legtöbben arra voltunk kíváncsiak, hogyan lehet kikapcsolni az automatikus frissítéseket, illetve rendszerösszetevőket is sokszor kerestünk a Windows 10-hez (pl. CCleaner, Daemon Tools, VLC).

Agar.io

A szórakozás sem maradhatott ki idén, az Agar.io-ként meghatározott 3. legnépszerűbb csoport a böngészőből is futtatható játékokat foglalja magában, de nem csak az említett játékkal kapcsolatban, ugyanis a kulcsszavak között feltűnik a Minecraft is.

Interneten folyik az életünk

A trend ugyanazt a vonalat követi idén, is mint ami az elmúlt években tapasztalható. Egyre nagyobb mértékben digitalizálódunk, és egyre több online felületet használunk. A közösségi média és a keresési mennyiségek jelentős értékben nőnek. Kiugró mértékben eddig talán a szórakoztatás jelenik meg legtöbbször, de már annak is egyértelműek a jelei, hogy a munkával és a magán életünkkel kapcsolatos tevékenységének központja is az internetre helyeződik.

Ne feledjük ugyanakkor azt sem, hogy a keresési trendek akár egy nap alatt is változhatnak. Bármikor történhet valami megrázó, valami olyan ami tömegeket vonz, valamilyen esemény amire sokan felkapják a fejüket.

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin