Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így használhatják ki a digitalizációt a vállalatok

Dotkom

Így használhatják ki a digitalizációt a vállalatok

5 tipp, hogy összekapcsolt legyen a vállalat.

Miután az automatizálás területét is elérte a digitalizálás, egyetlen gyártó cég sem boldogulhat hálózatba kapcsolt termelés és hálózatképes gyártóberendezések nélkül. Vajon mi lehet a Termelés 4.0-ra váltás legjobb módja? Miközben saját termelőrendszereit kapcsolta hálózatba, a Rockwell Automation kifejlesztett egy ötlépcsős modellt, amelyet „Connected Enterprise Execution Model”-nek (az „Összekapcsolt Vállalat Felépítési Modellje”) nevezett el. A Rockwell Automation szakemberei e keretrendszert felhasználva olyan ajánlásokat fogalmaztak meg, amelyek segítenek az „Összekapcsolt Vállalat” sikeres felépítésében.

IMG_9509

  1. Helyzetelemzés

Az első szakaszban a vállalat értékeli meglévő IT infrastruktúráját és termelési rendszereit. Ez rengeteg fejlesztendő területet segít beazonosítani, például a biztonsági sebezhetőségeket vagy a kulcsfontosságú teljesítménymutatók értékelésének hiányát. Az infrastruktúráról és a hálózatról átfogó felmérés készül, amely megmutatja, milyen mértékben lehet korszerűsíteni, illetve hol van szükség cserére. Ezt az információt kiindulási alapként használva a vállalat stratégiát fejleszthet, amely biztonságosan integrálja a munkaerőt, a folyamatokat és a technológiát, valamint ennek eléréséhez célokat fogalmaz meg.

  1. Biztonságos és továbbfejlesztett hálózat és vezérlés

Egy igazi „Összekapcsolt Vállalat” nem létezhet egységesített, integrált hálózat nélkül. Ez a hálózatban működő vállalat előfeltétele, amely lehetővé teszi a kommunikációt az automatizálás, a vezérlés és az üzleti rendszerek között. Az olyan szabványos Internet- és Ethernet-protokollok alkalmazása, mint az EtherNet/IP (CIP verzió), segít integrálni a műveleti adatokat a vállalat egyéb adataival, és az internetképes berendezések jelenleg zajló terjedését figyelembe véve jövőbiztossá teszi azokat. A vállalatoknak meg kell határozniuk ezen átívelő rendszer biztonsági követelményeit, valamint egységes biztonsági stratégiát kell kidolgozniuk. Ennek sokszintű biztonsági mechanizmusokat kell magában foglalnia, hogy a támadásokat a gyártási rendszerek egészében képes legyen meggátolni. 

  1. Meghatározott és rendszerezett munkaadat-tőke

A Big Data az Ipar 4.0 számára éppoly fontos, mint másutt. Csak a “megfelelő” adatok biztosíthatnak olyan hasznos információkat, amelyek a döntéshozatal alapjaként szolgálnak. Ennek egyik alapvető követelménye az egységes hálózati struktúra, amely mind az IT-t, mind pedig az üzemeltetés-technológiát (operations technology – OT) magában foglalja, s amely kiküszöböli a manuális adatbevitelből és -elemzésből fakadó potenciális hibákat. Képes az adatokat és az információkat a megfelelő kontextusban megmutatni, lehetővé téve a munkatársak számára, hogy meglátásaikat sokkal gyorsabban és könnyebben oszthassák meg más kollégákkal és osztályokkal, valamint vevőikkel és partnereikkel.

IMG_9477

  1. Analitika: Üzemeltetési előnyök

A valós idejű adatok elérhetősége – és gyors elemzésük lehetősége – kulcsfontosságú a gyártási eljárások folyamatos fejlesztésében. Az adatalapú analitika valós időben megfigyelhető és követhető kontextuálisan, illetve korábbi teljesítményadatokhoz viszonyítva is. Az egész szervezetben biztonságosan megosztható és akár személyre szabott jelentésekkel is bemutatható. A gyártási adatok ERP rendszerbe történő visszatáplálása által a vállalatok következtetéseket vonhatnak le arról, hogy a gyártási rendelések hogyan teljesülnek, és sokkal pontosabban számolhatják ki a darabárakat.

  1. Optimalizálás és együttműködés

A „The Connected Enterprise” koncepció nemcsak az emberek, eszközök és eljárások között valósítja meg az értékes információ egyesítését és megosztását, hanem az egyes helyszínek között is. Az információ még az értékesítési láncban is megosztható, ami által a folyamatok teljes egészükben optimalizáltak lehetnek. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy gyorsabban reagáljanak az értékesítési és vevői tevékenységekre, valamint az üzleti lehetőségekre és a változó piaci körülményekre. Szabványokat vezethetnek be, miközben élvezhetik a legjobb gyakorlatok, valamint teljes értékesítési láncuk szakértelmének előnyeit. A sikeres együttműködés egyik kulcskövetelménye a szigorú biztonsági szabványoknak való megfelelés biztosítása minden érintett részéről, mert ez az, ami a vállalatok számára lehetővé teszi a fenyegetések és az illetéktelen hozzáférési kísérletek azonnali észlelését és blokkolását.

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés