Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ennyire egyszerűen juthatsz zsarolóvírushoz

Dotkom

Ennyire egyszerűen juthatsz zsarolóvírushoz

Ransomware-as-a-Service: zsaroló vírus rendelésre.

Ami a vállalatok számára óriási veszély, az a bűnözők számára óriási lehetőség. A zsaroló vírusok kevés energiabefektetést igénylő, könnyű pénzszerzési lehetőséget kínálnak, ezért komoly iparág épült ki a módszer köré. Emiatt ma már minimális technológiai tudással rendelkező emberek is viszonylag egyszerűen és olcsón vehetik igénybe a különféle rosszindulatú szoftvereket, egyfajta szolgáltatásként, Ransomware-as-a-Service (RaaS) modellben. Még akkor is, ha a tevékenységgel törvényt sért: szigorú büntetéssel sújtják a zsaroló vírusokat értékesítő és megvásárló, illetve felhasználó személyeket egyaránt, és egyre több bűnüldöző szerv, köztük az FBI is kiemelt figyelmet fordít a területre. Mindemellett elengedhetetlen, hogy a vállalatok is védekezzenek az ilyen jellegű támadások ellen, amire pedig a többszintű védelem nyújthat igazán hatékony megoldást.

ransomware-kav

Jól működő gazdasági modell

A kereslet és kínálat törvénye a zsaroló vírusok feketepiacára is igaz, itt is ennek megfelelően alakulnak az árak. A Trend Micro szakértőinek ismeretei szerint 2012-ben még 10-20 dollárért lehetett ransomware szolgáltatást vásárolni az orosz kiberbűnözők alvilági köreiben. Ez akkoriban egy Windows blokkolót jelentett, vagy valamilyen, az operációs rendszer megbénítására képes malware-t, az adatokat azonban még nem lehetett ezzel a módszerrel túszul ejteni. Akkoriban a kereslet sem volt akkora a ransomware-ek iránt, mint napjainkban, ezért is volt ilyen alacsony az ára.

Ám az elmúlt években jelentősen nőtt a támadások száma, és egyre több vállalat engedett a zsarolók követelésének, hogy visszakaphassa a rendszereit és fájljait. Ennek következtében természetes volt, hogy a kiberbűnözők megemelték az árakat. A brazil virtuális alvilágban például egy többplatformos zsaroló vírusért 3000 dollárt kértek el tavaly. Napjainkban újra csökken a zsaroló vírusok ára. Ez annak köszönhető, hogy a fenyegetésnek ma már komoly piaca van, ahol egyre több fejlesztő bocsátja áruba illegális termékét, vagyis ahogy nő a verseny, úgy csökkennek az árak. A ransomware-eket felhasználó bűnözők számára pedig mindegy, hogy valamilyen összetett árut vesznek, vagy csak a népszerű típusok olcsó másolatát. Amíg gyorsan és egyszerűen kereshetnek vele pénzt, addig a „filléres” változatot fogják választani.

blockhackvirus

Stampado, a legfrissebb versenyző

A szolgáltatásként igénybe vehető zsaroló vírusok legutóbbi példája a Stampado, amely néhány hete jelent meg, és mindössze 39 dollárért lehetett megvásárolni. Szerencsére ennek a variánsnak időközben már feltörték a kódját, és készült hozzá olyan szoftver, amellyel egyszerűen feloldható a titkosítás. A Stampado egyébként több hasonlóságot mutat a Jigsaw névre keresztelt ransomware-rel. Mindkettő bizonyos idő után törölni kezdi a túszul ejtett fájlokat, hogy ráijesszenek az áldozatokra, és ezzel is fizetésre ösztönözzék őket, továbbá mindkét típus AES titkosítást használ, és zárolja is a felhasználók gépét.

A további részletek azonban már eltérnek. A Jigsaw pontos utasításokat ad arról, hogyan kéri Bitcoin-ban a váltságdíjat, míg a Stampado esetében e-mailben kell felvenni a kapcsolatot a zsarolókkal a fizetés részleteivel kapcsolatban. A Stampado először 6 órát ad az áldozatoknak a fizetésre, majd óránként egy fájlt véletlenszerűen töröl, és végül 96 óra múlva minden dokumentumot megsemmisít. Ezzel ellentétben a Jigsaw esetében 24 óra után érkezik az első figyelmeztető törlés, és 72 óra a végső határidő.

Védelem minden szinten

“Az RaaS modell terjedése azért  különösen veszélyes, mert ezzel olyan emberek kezébe is veszélyes fegyver kerülhet, akik minimális technológiai tudással rendelkeznek. Ezáltal folyamatosan bővül a potenciális támadók köre. A Trend Micro megfigyelései szerint az ilyen megoldásokat alkalmazó támadók egyre inkább a nagyvállalatokat veszik célba. A cégeknek tehát fokozottan ügyelniük kell a zsaroló vírusok kivédésére, ez pedig csak összetett, átgondolt, többszintű védelemmel valósítható meg, amely a végpontoktól a hálózatokon át egészen a szerverekig mindenre kiterjed”– mutatott rá Gömbös Attila, a Trend Micro rendszermérnöke.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés