Connect with us

technokrata

Így biztosan nem vesznek el a fontos adatok

Dotkom

Így biztosan nem vesznek el a fontos adatok

Egyszerűen gondoskodik az adatok biztonságáról a SUSE.

Ahhoz, hogy egy vállalat maximális biztonságban tudhassa adatait, biztonsági másolatokat kell készítenie. Erről többféleképpen is gondoskodhat: az egyszerűbb megoldás az adatok tükrözése helyi szinten, míg a legbonyolultabb, de egyben nagyobb biztonságot is nyújtó megoldás a több különböző telephelyen kialakított, nagy rendelkezésre állású konfiguráció. A lehetőségeknek csak a céges költségvetés szabhat határt, komoly tételeket lehet azonban lefaragni olyan intelligens megoldásokkal, mint amilyen a SUSE Enterprise Storage rendszerben is megtalálható Erasure Coding technológia.

A hagyományos vállalati tárolórendszerek támogatják a független lemezekből álló redundás tömbök (Redundant Array of Independent Disks – RAID) használatát, amelyek védelmet nyújtanak arra az esetre, ha egy-egy elem elromlana. Ennek a módszernek azonban az a hátránya, hogy az adott csoporton belül maximum egy vagy két meghibásodást képes kezelni, ami a legtöbb szervezetnél egyszerűen nem elfogadható szintű védelem. Ráadásul ma már olyan nagy kapacitású meghajtókat alkalmaznak, amelyekben egy-egy hiba esetén napokba telhet az adatok és a redundancia helyreállítása.

shutterstock_big data

A megoldás: darabolás

Erre a problémára kínál költséghatékony megoldást az Erasure Coding technológia, amely képes biztosítani az adatok magas rendelkezésre állását, és amelyet a RAID következő generációjaként tartanak számon. A technológia lényege, hogy az adatokat meghatározott számú darabra bontja, és tetszőleges számú, ellenőrző összeget tároló darabokat rendel hozzá az egyes darabokhoz, majd elosztja azokat a különböző tárolórendszerek között. Hiba esetén pedig képes újraépíteni a hiányzó másolatokat a meglévő darabokból, ezáltal biztosítja az adatok elérhetőségét, és teljesen redundáns állapotba állítja vissza a rendszert. A vállalatok maguk választhatják meg az adat- és ellenőrződarabok számát, ezáltal pontosan meghatározhatják, mekkora további tárhely szükséges az általuk kívánt adatvédelmi szint biztosításához. Ez a megközelítés sokkal jobb redundanciát biztosít, mint az egy vagy két meghibásodás kezelésére alkalmas RAID. Az adatok rugalmassága az Erasure Coding esetén kizárólag a működtető által megadott értékektől függ, a két érték meghatározásával bármilyen rugalmasságú védelmet képesek kiépíteni a vállalatok.

Például ha az adatdarabok száma 10, az ellenőrző darabok száma pedig 6, akkor ez azt jelenti, hogy a rendszer 10 darabra osztja az adatot, és 6 Erasure Code blokkot számol hozzájuk, majd ezeket összesen 16 meghajtón helyezi el. A 16 meghajtó közül bármelyik 10 elegendő ahhoz, hogy helyreállítsa ezeket az adatokat, tehát akár 6 is meghibásodhat anélkül, hogy fennakadást okozna az adat elérhetőségében és ezzel együtt a vállalat működésében. a módszer további előnye, hogy mindössze 60 százalékkal több tárterületre van szükség az ilyen magas szintű védelem fenntartásához.

Mindezek következtében az Erasure Coding sokkal nagyobb kontrollt biztosít a szervezetek számára az adatok rugalmassága és rendelkezésre állása felett, mint a hagyományos RAID-tömbök. Ráadásul mindehhez jóval alacsonyabb ráfordításra van szükség. A Cache Tiering technológiával, illetve a szoftveralapú tárolási rendszerek további előnyeivel kiegészítve az Erasure Coding rendkívül költséghatékony tárolási rendszer kiépítését és működtetését teszi lehetővé.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone
drón

Dotkom

Bonyolódik a drónpilóták helyzete

2021. január 8. péntek
seo

Műszaki Magazin