Connect with us

Hirdetés

technokrata

Belehúzott az Apple: minden ponton javult az új iOS!

Dotkom

Belehúzott az Apple: minden ponton javult az új iOS!

Alaposan átgyúrták az iOS 10-et.

Ma este végre hivatalosan is bemutatkozott az Apple legújabb, iOS 10 névre keresztelt rendszere. Az iPhone 5-nél, az iPad 2-nél és az 5. generációs iPod Touch-nál újabb készülékekre érkező rendszer első látásra nem sokat változott. Megújult viszont a főképernyő, mostantól látványosabb értesítésekkel operál az Apple, reményeik szerint így könnyebben elkülöníthetővé válnak az egyes üzenetek. Sőt, mostantól a 3D Touch-csal is lépkedhetünk a kezdőképernyőn, így könnyítve meg az adott értesítés elfogadását/törlését.

apple-wwdc-20160613-1815

Frissült a Control Center is, a letisztultabb kezelőfelület mellett widgeteket is használhatunk. A bemutatón például a Zene alkalmazást mutatták be, ahol mostantól egy suhintással elindíthatjuk a kedvenc számunkat, tekerhetünk és a hangerőt is állíthatjuk. Érdemes kiemelni, hogy szinte minden területen igénybe veszik a 3D Touch-ot, ami bár örömteli, de ennek valószínűleg az új iPhone SE tulajdonosok annyira nem fognak örülni.

apple-wwdc-20160613-1860

Ezzel ellentétben mindenkinek tetszik majd, hogy Siri-t megnyitják a fejlesztőknek, így a jövőben harmadik fél által készített alkalmazásokban is használhatjuk az asszisztenst. A bemutatón például a WeChat-et mutogatták, amivel már üzenetet is küldhetünk, pusztán Siri segítségével. Sőt, Siri ősztől a Slack-kel, WhatsApp-pal, WeChattel, Uberrel, Pinterestel, Skype-pal és RunKeeperrel is működik majd. További újdonság, hogy az asszisztens öntanulóvá válik, azaz képes lesz megállapítani mit üzenünk a másik félnek és ez alapján segíteni a napi tevékenységünket. Így tudja majd, hogy néhány napja milyen rendezvényről beszéltünk, azaz ha azzal kapcsolatban kérdezünk valamire, azonnal válaszolni fog.

apple-wwdc-20160613-1946

Tovább egyszerűsödik a képkeresés is, a kaliforniai vállalat a Fotók alkalmazását is javította az iOS 10-ben. Ez azt jelenti, hogy már arcok alapján is kereshetünk majd. illetve az egyes témákat is meg tudja majd különböztetni a rendszer.  Megjelenik az új, “Emlékek” gomb is, erre kattintva korábbi élményeinkre kereshetünk rá, hely, nap és más szempontok alapján.

apple-wwdc-20160613-2067

Nemcsak a záróképernyő, Siri és a Fotók alkalmazás, de az Apple Maps is egy alapos átfésülésen esett át. Mostantól teljesen új kinézettel várja a felhasználókat az alkalmazás, illetve már minden korábbinál több POI (points of interest, érdekes helyek) áll majd a rendelkezésünkre. Sőt, van Dinamikus nézet is, ilyenkor a lehető legtöbb információt (távolság, érkezési idő, sebesség) kijelzi a rendszer.

apple-wwdc-20160613-2161

Ez különösképp a CarPlay esetén hasznos, a bemutató során például azt is megmutatták, hogy az Apple Maps mostantól a műszeregységben lévő központi kijelzőre is ki tudja vetíteni a fontos információkat. További érdekesség, hogy már Uber-t is hívhatunk majd az Apple Maps-szel, illetve például éttermekre is kereshetünk az OpenTable-nek köszönhetően.

apple-wwdc-20160613-2179

Jó hír, hogy a nagy frissítési hullámban az Apple Music is átalakult, az alkalmazás teljesen új felülettel várja az érdeklődőket. A letisztultabb külső mögött azonban nincsenek drámai változások, az Apple leginkább a használatot szerette volna egyszerűsíteni. A legtöbben bizonyára a “Letöltött dalok” fülnek örülnek majd, innen végre egy pillanat alatt elérhetjük a készüléken lévő számainkat.  Nem maradt ki a dalszöveg-opció sem, így az új Apple Music-kal végre megérthetjük mit rappel a kedvenc előadónk.

apple-wwdc-20160613-2285

A totális átgyalulást az Apple News sem úszta meg, a hazánkban sajnos nem elérhető szolgáltatás leginkább egy újságos standhoz hasonlít majd. Leginkább az előfizetés opció megjelenésére vártak a rajongók, most ezt is megkapták, az iOS 10-zel ez is megérkezik! Sőt, az új kezdőképernyőre mostantól akár automatikusan kikerülhetnek a fontos hírek.

apple-wwdc-20160613-2373

Nemcsak a zenéinket és a hírfogyasztási szokásainkat, de az otthonunkat is megreformálná az Apple, ugyanis bemutatták a Home-ot. Ez, a HomeKit protokolra épülő alkalmazás egy helyre vezényli az okos eszközeinket, azaz innen irányíthatjuk az okostermosztátot, a garázskaput vagy épp az okoslámpát.

apple-wwdc-20160613-2394

Igazán izgalmas, ahogyan például a biztonsági kamera képe megjelenik a telefonunkon, ha valaki megnyomja a csengőt! A ház központját továbbra is az Apple TV-re bízta az Apple, így a Home használatához erre a kiegészítőre is szükségünk lesz.

apple-wwdc-20160613-2402

További izgalmas funkciókkal is készült az Apple, megjelenik a hangüzenetek feliratozása, a VOiP hívások intergrálása (mostantól úgy kezelhetjük majd őket, ahogyan egy hagyományos hívást), illetve a kínai felhasználónak is érkezett pár hasznos újítás.

apple-wwdc-20160613-2424

További izgalmas funkciókkal is készült az Apple, megjelenik a hangüzenetek feliratozása, a VOiP hívások intergrálása (mostantól úgy kezelhetjük majd őket, ahogyan egy hagyományos hívást), illetve a kínai felhasználónak is érkezett pár hasznos újítás.

apple-wwdc-20160613-2530

Végül, de nem utolsó sorban az új Üzenetek alkalmazásról rántotta le a leplet az Apple. Az iOS 10-et használva már az alkalmazáson belül elindíthatunk egy videót, meghallgathatunk egy számot vagy épp élvezhetjük a háromszor nagyobb méretű emojikat is.

apple-wwdc-20160613-2553

Nem maradt ki a cukiság sem, mostantól egyedi buborékformákban is üzenhetünk a másiknak. Az igazán pörgős életet élőknek szánták a Tapback funkciót, amikkel a Facebook hangulatjeleihez hasonló karakterekkel üzenhetünk a másiknak. További érdekesség, hogy az Apple Watch után az iOS-en is megjelenik a kézírás funkció, így aki nem akar pötyögni, az le is rajzolhatja, hogy mit akar írni. Ezeket egyébként eredeti formájukban tovább is küldhetjük, ha úgy tartja kedvünk.

apple-wwdc-20160613-2551

Igazán izgalmas, hogy már elkészült az iMessage-hez készült App Store- ahol különböző matricákat, és beépített alkalmazásokat vásárolhatunk majd. Sőt, mivel a fejlesztők számára megnyílik az Apple üzenetküldő szolgáltatása, ezért a jövőben más és más applikációk megjelenésére is számíthatunk.

apple-wwdc-20160613-2625

Az Apple nem mulasztott el néhány szót szólni a titkosításról sem, a kaliforniai gyártó a prezentáció során kiemelte, hogy számukra kifejezetten fontos a titkosítás, ezért az iOS egyetlen, kiemelten fontos részéhez (például iMessage és Home) sem férnek hozzá. Az új iOS egyik fontos fejlesztése azonban, hogy a jövőben egyes alkalmazások hozzáférhetnek majd néhány, a működésükhöz szükséges adathoz, de csak abban a formában, amiről később nem lehet visszakövetni, hogy melyik egyénhez tartoznak.

Képek forrása: The Verge

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés