Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már a leheletedből kitalálható, hogy mennyire tetszik egy film

Dotkom

Már a leheletedből kitalálható, hogy mennyire tetszik egy film

Nem mindennapi felfedezést tettek a kutatók.

Az már régóta világos a tudomány számára, hogy az ember lehellete számtalan fontos információt tartalmaz. A Johannes Gutenber Egyetem és  Max Planck Kémiai Egyetem közös projektje azonban olyan helyen hasznosítja ezt a kémiai információt, amelyre eddig csak kevesen gondoltak. A kutatók ugyanis arra keresték a választ, hogy egy adott film milyen hatással van a nézőkre, azaz végső soron mennyire nyerte el a tetszésüket az alkotás.

mozi1

 

Ennek is köszönhető, hogy 16 film 108 vetítésén voltak jelen és az itt megforduló 95 ezer ember adatát gyüjtötték össze. Mindehhez a termek szellőztetőrendszerét használták, ide helyzetek be ugyanis egy spektrométert amely 30 másodpercenként mintátt vett a levegőből. Megdöbbentő, hogy pontosan kimutatható volt, hogy épp egy izgalmas, vagy szomorú jelenet következett a filmben, hiszen ilyenkor a közönség szén-dioxid és izoprén szintje jelentősen megugrott.

mozi2

Bár arra még pontos magyarázatot nem találtak a kutatók, hogy ez miért következik be, valószínűleg a történések miatti szaporább légzés okozhatja ezeket a változásokat. Ettől függetlenül mindenképp izgalmas jövőkép előtt állunk, hiszen elképzelhető, hogy pár év múlva már ilyen módszerekkel is ellenőrzik majd, hogy a közönségnek mennyire tetszik egy adott film.

Forrás: PC World



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés