Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kétezer évig is eltárolná az adatainkat a Microsoft

Dotkom

Kétezer évig is eltárolná az adatainkat a Microsoft

Ez azért jobb annál, mint amit egy átlagos merevlemez tud!

Egészen elképesztő módon tárolná az adatokat a Microsoft. A redmondi gyártó ugyanis a nem máshol, mint a DNS-szálakban helyeznél el a fontos információkat. Mindezt úgy oldják meg, hogy a genetikai anyagban lévő  TG és AC bázispárokat pontosan oly módon kezelik, ahogy a számítógépek az egyeseket és a nullákat.

Az ily módon eltárolt információ nem néhány, hanem akár kétezer évig eltárolható. Sőt, jelentősen több adat megörzésére van lehetőség, hiszen 1 gramm DNS-ben 1000 GB-nyi “tárhely” van, így ez a megoldás nemcsak tartós, de rendkívül széleskörűen is használható.

DNS

A DNS-eket a Microsoft a Twist Bioscience nevű, San Francisco-ban működő startuptól vásárolta. Arról ugyan nincs információ, hogy ezért mennyit fizetett a redmondi gyártó, valószínűleg igencsak nagy összegről van szó. A Microsoftnak egyébként nem ez az első próbálkozása ezzel a területtel, tavaly például úgy kódoltak adatokat a DNS-be, hogy azt hibátlanul vissza is tudták olvasni.

Bár ez egyelőre még csak a jövő, a Microsoft és a Twist Bioscience kutatásai egyértelműen affelé haladnak, hogy idővel megfizethetővé váljon az ilyesfajta adattárolás. Így pedig végső soron minden, az emberhez köthető adatot eltárolhatunk madj a jövő generációja számára.

Forrás: HVG



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés