Connect with us

technokrata

Kétezer évig is eltárolná az adatainkat a Microsoft

Dotkom

Kétezer évig is eltárolná az adatainkat a Microsoft

Ez azért jobb annál, mint amit egy átlagos merevlemez tud!

Egészen elképesztő módon tárolná az adatokat a Microsoft. A redmondi gyártó ugyanis a nem máshol, mint a DNS-szálakban helyeznél el a fontos információkat. Mindezt úgy oldják meg, hogy a genetikai anyagban lévő  TG és AC bázispárokat pontosan oly módon kezelik, ahogy a számítógépek az egyeseket és a nullákat.

Az ily módon eltárolt információ nem néhány, hanem akár kétezer évig eltárolható. Sőt, jelentősen több adat megörzésére van lehetőség, hiszen 1 gramm DNS-ben 1000 GB-nyi “tárhely” van, így ez a megoldás nemcsak tartós, de rendkívül széleskörűen is használható.

DNS

A DNS-eket a Microsoft a Twist Bioscience nevű, San Francisco-ban működő startuptól vásárolta. Arról ugyan nincs információ, hogy ezért mennyit fizetett a redmondi gyártó, valószínűleg igencsak nagy összegről van szó. A Microsoftnak egyébként nem ez az első próbálkozása ezzel a területtel, tavaly például úgy kódoltak adatokat a DNS-be, hogy azt hibátlanul vissza is tudták olvasni.

Bár ez egyelőre még csak a jövő, a Microsoft és a Twist Bioscience kutatásai egyértelműen affelé haladnak, hogy idővel megfizethetővé váljon az ilyesfajta adattárolás. Így pedig végső soron minden, az emberhez köthető adatot eltárolhatunk madj a jövő generációja számára.

Forrás: HVGSzólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin