Connect with us

technokrata

Ezekre a kérdésre sokan nem figyelnek, pedig kellene!

Dotkom

Ezekre a kérdésre sokan nem figyelnek, pedig kellene!

A sokszínűség serkenti az innovációt – a Craft konferencia élen jár az esélyegyenlőség ösztönzésében.

A holnap startoló budapesti Craft szoftverfejlesztői konferencián a résztvevők majd ötöde nő – ami nemcsak a tech konferenciákat tekintve jelentős, de jó arány az IKT szektorban dolgozó nők európai és hazai átlagához képest is. Hogyan érték el ezt a szervezők? Miért fontos számukra a diverzitás ösztönzése és nemek közötti esélyegyenlőség erősítése? Milyen hozzáadott értéket jelentenek a női munkavállalók e szervezetek életében és milyen előnyökkel jár a nők számára a szakterületen való karrierépítés?

A nők arányának növelése az infokommunikációs és technológiai szakterületen világszerte kiemelt célkitűzés, így számos program és kezdeményezés indult ennek megvalósítására. Ezek között is élen jár az április 26-29 között Budapesten rendezendő Craft fejlesztői konferencia, amelynek időpontja idén egybe esik egy fontos világnappal is, a „Lányok az informatikában” (avagy „Girls in ICT”) nappal, amely a Craft szervezőihez hasonlóan arra ösztönzi, inspirálja a tehetséges fiatal nőket és lányokat, hogy ezen a területen tanuljanak, majd építsenek karriert.

A Craft konferenciát szervező Prezi, Ustream és Ericsson már évekkel ezelőtt felismerte a diverzitás jelentőségét. Szervezeten belül számos programmal támogatják a sokszínűséget, és ezen belül is kiemelten a női munkatársak számának növelését. Ez a szemlélet tükröződik  Közép-Európa legnagyobb fejlesztői szakkonferenciája, a közelgő Craft esetén is, ahol külön programmal segítik a diverzitást, annak érdekében, hogy a résztvevők között is még kiegyensúlyozottabb legyen a valamilyen kisebbségi csoporthoz tartozók aránya. A szervezők hisznek ugyanis abban, hogy ha más látásmódú emberek más megoldással állnak elő egy-egy problémára, a különbözőség alternatív ötleteket generál, így aztán a sokszínű csapatok hatékonyabban tudnak működni. A program nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára a konferencián 15 százalékban képviseltetik magukat a női résztvevők, a női előadók aránya pedig 25 százalék.

businesswoman working on a mobile device

Javítandó adatok és ígéretes trendek

A legfrissebb nyugat-európai adatok szerint a felsőoktatásból kikerülő fiatalok 60 százaléka ma már a lányok közül kerül ki, de ezen belül a mérnöki és informatikai diplomások mindössze egyötöde lány. Az IKT területén mindössze 20 százalék körül van a női dolgozók aránya, pedig az IKT tipikusan az a terület, ahol a rugalmasabb munkaidőnek köszönhetően sokkal több lehetőség nyílik a távmunkára, amely nemcsak megkönnyíti, de kifejezetten támogatja a gyermekvállalás és a munka összehangolását.

Annak ellenére, hogy az informatika napjaink legdinamikusabban fejlődő iparága Magyarországon, a területen dolgozó nők aránya mindössze 14 százalék. Az informatikával összefüggő, betöltetlen álláshelyek száma hazánkban meghaladja a 10 000-et (ugyanez a szám az  EU-ban 750 000). A kimagasló munkaerő-kereslet ellenére folyamatosan csökken a diplomás programozók, informatikusok száma, ezen belül is elmondható, hogy az elmúlt 10 évben a diplomát szerzett hallgatók körében a számítástechnikai, műszaki szakokon folyamatosan csökkent a nők aránya, és 2013-ban mindössze 14 százalék volt.

Kétségtelen hogy a számok mögött nagyrészt kulturális hagyományok, sztereotípiák, valamint a szektorból egyelőre még hiányzó női szerepminták húzódnak. Az OECD PISA vizsgálat társadalmi nemekkel és pályaválasztással kapcsolatos kutatásaiból kiderült, hogy Magyarország sajnos éllovas abban a tekintetben, hogy a szülők csupán 20 százaléka ajánlja a lányoknak a STEM (mérnöki, informatikai) pályát, ugyanakkor több mint felük ösztönzi a fiúkat a szektorban való továbbtanulásra.

A Craft konferencia az említett diverzitás program mellett indirekt módon is ösztönzi a lányok informatikai pálya felé fordulását, azzal, hogy olyan nemzetközi női előadókat mutat be, akik pozitív példaként szolgálhatnak a következő generációnak. A Crafton minden negyedik előadó nő, a legnagyobb cégeket, többek közt a Twittert vagy a Facebookot is női előadó képviseli. Emellett kétségtelenül az egyik legjobban várt előadó Mary Poppendieck, lean szakértő, aki évtizedek óta a programozás világának egyik legmeghatározóbb alakja. Mary előadásában a jövő technológiáihoz való felzárkózásról fog nekünk mesélni, amelyet az összes konferencia előadással együtt bárki ingyenesen követhet a Ustream segítségével.

CRAFT infographic hunSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin