Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sokat Viberezel? Érdemes frissíteni!

Dotkom

Sokat Viberezel? Érdemes frissíteni!

Erősebb felhasználói kontrollt és end-to-end titkosítást hoz a Viber új verziója.

Számos újdonsággal, köztük teljes end-to-end titkosítással, rejtett csevegéssel és távoli törlési funkcióval érkezik a Viber üzenetküldő alkalmazás új, 6.0-ás verziója. A mától letölthető frissítésben a titkosítás minden platformon elérhető, Android-telefonon, iPhone-on, iPaden, Android-tableten, PC-n és Macen is. A Viber, a világ egyik vezető üzenetküldő alkalmazásaként világszerte több mint 711 millió egyedi felhasználója számára teszi elérhetővé a biztonságos kommunikációt. 

Az új funkció a következő hetekben, a legfrissebb verzióra frissítéskor jelenik majd meg. A minden korábbinál erősebb biztonsági elemek minden hang- és videóhívás, üzenetírás, videó- vagy fotóküldés, illetve személyes és csoportos üzenetváltás során is elérhetők lesznek. Az úgynevezett közvetlen, felhasználói végpontok közötti (end-to-end) titkosítás lényege, hogy a szükséges kulcsok birtokában azt csak a feladó és a címzett tudja feloldani, közbenső, harmadik személy – akár a szolgáltató – nem.

6_0HiddenChatsPR_Hungarian

A titkosítás mellett a Viber legújabb frissítésével egy másik új funkció is elérhetővé válik, a rejtett csevegés (Hidden Chat), amelynek segítségével a titkos beszélgetések eltávolíthatók a fő képernyőről. Az így elrejtett üzenetváltások később egy négyjegyű PIN kód segítségével hívhatók elő – ami egy újabb, a személyes adatokat és információkat védő réteget jelent majd a Viberen keresztül zajló kommunikációban.

„A Viber fejlesztésének egyik legfontosabb célja a felhasználók adatbiztonságának folyamatos növelése, hogy az alkalmazás használata során teljesen biztonságban érezzék magukat” – mondta Michael Shmilov, a Viber operatív működésért felelős vezetője (COO). „Ennek szellemében hosszú munka során fejlesztettük ki a legújabb frissítést, ami a ma elérhető legmagasabb szintű biztonságot, illetve a kommunikáció feletti teljes kontrollt hozza el számukra. Természetesen a digitális technológia fejlődésével ezek a célok továbbra is fejlesztéseink fókuszában maradnak” – tette hozzá.

6_0security_hungarian

Teljes end-to-end titkosítás

A világszerte most induló, a felhasználók számára a következő hetekben elérhetővé váló újítás automatikus titkosítást jelent majd minden, a Viberen keresztül folytatott kommunikációban (a 6.0 verziótól). Az alkalmazást Android-tableten, iPaden, illetve PC-n vagy Macen használóknak újra össze kell kapcsolniuk az alkalmazást telefonjukkal, ebben egy QR-kód nyújt majd segítséget. A felhasználói fiók azonosítását követően azonban már minden, az appon keresztül zajló kommunikáció ezen újabb biztonsági réteg védelmében zajlik majd. A felhasználók a képernyő jobb oldalán megjelenő, lakat eltérő színe alapján tájékozódhatnak az adott kommunikációra érvényes biztonsági szintről:

  • Szürke: Az end-to-end titkosítású csevegésnél vagy hang alapú beszélgetésnél egy szürke lakat jelenik meg, erre koppintva pedig egy információs ablak jelzi, hogy a beszélgetésben résztvevők közötti adatforgalom titkosított.
  • Zöld: A felhasználóknak lehetősége van manuálisan hitelesíteni kontaktjaikat, egyszerűen kiválasztva, hogy megbízhatónak tartják az adott számot. A kiválasztott személy hitelesítő kulcsát (és annak jövőbeni változását) ebben az esetben az alkalmazás monitorozza, így a felhasználók biztosak lehetnek benne, hogy azzal kommunikálnak, akivel szerettek volna. A zöld lakat, illetve a rákattintva felugró ablak ebben az esetben azt jelzi, a kommunikáció titkosított és az adott kontakt manuálisan hitelesített.
  • Piros: A lakat pirosra vált, ha probléma merül fel egy korábban manuálisan megbízhatónak minősített kontakt hitelesítő kulcsával. Ebben az esetben előfordulhat, hogy csupán az adott felhasználó lecserélte elsődleges telefonját, de akár az is, hogy egy úgynevezett közbeékelődéses támadás áldozata az adott csatorna, vagyis akár harmadik, nemkívánt fél is hozzáférhet az adatokhoz. A probléma megoldása érdekében a másik felet újra megbízhatónak kell minősíteni, a piros lakatra kattintva a Viber közli, hogy nem tudja hitelesíteni ezt a számot.

6_0_Desktop-PR_hungarian

Rejtett csevegések

A frissítést követően a felhasználóknak lehetősége lesz arra, hogy a kiválasztott egyéni vagy csoportbeszélgetéseket eltüntessék a csevegések főoldali listájából. Illetéktelenek így nem férhetnek hozzá a beszélgetésekhez, azok egy négyjegyű PIN kód beütése után válnak elérhetővé. Egy-egy csevegés elrejtéséhez az adott üzenetfolyam információs képernyőjére kell kattintani. Az alkalmazás ezt követően kéri majd a PIN kódot, illetve iOS rendszeren lehetőség lesz ujjlenyomatos azonosításra is. Az új üzenetekről a rendszer ugyanúgy értesítést ad, de a küldő vagy a szöveg kijelzése nélkül. Az új funkció nem kétirányú, vagyis a másik félnél sem értesítést, sem egyéb változást nem jelent az adott beszélgetés elrejtése.

Az üzenetek feletti még nagyobb kontrollt szolgálja a távoli törlés is. Az új funkció lehetővé teszi, hogy a küldő eltávolíthassa saját üzenetét a fogadó fél eszközéről. Erre akkor is lehetősége lesz, ha a fogadó már elolvasta azt – ezzel is jelezve, hogy a Viber fejlesztéseinek egyik legfőbb célja, hogy a felhasználók a lehető legnagyobb kontrollt élvezhessék személyes üzeneteik és adataik felett.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés