Connect with us

technokrata

Főhet a gazdagok feje: elképesztő nevek minden idők legnagyobb adatszivárgási botrányában

Dotkom

Főhet a gazdagok feje: elképesztő nevek minden idők legnagyobb adatszivárgási botrányában

Még magyar politikus is rajta van az offshore-listán!

Ma éjszaka kirobbant minden idők legnagyobb adatszivárogtatási botránya. A panamai  Mossack Fonseca ügyvédi irodától ugyanis nem kevesebb mint 11,5 millió, offshore cégekhez kapcsolódó titkos dokumentumot szivárogtattak ki. A Panama-iratoknak nevezett dokumentumokat a német Süddeutsche Zeitung szerezte meg. Ezek nemcsak a mennyiségük, de a tartalmuk okán is elképesztőek, hiszen olyan neveket is megtalálunk közöttük mint Vlagyimir Putyin, Lionel Messi, Jackie Chan vagy épp az ukrán elnök Petro Porosenko.

panama

 

Politikai vonalon egyébként is igen erős a lista, hiszen nem kevesebb mint 140 politikus nevét fedezték fel az újságírók, még Horváth Zsolt, egykori Fidesz politikusét is. Rajtuk és más ismert embereken kívül drogbárók, terroristák és még észak-koreai ügyfelek is megtalálhatóak, rengeteg milliárdos mellett. Megdöbbentő, hogy a világ 500 leggazdagabb személyét tömörítő Forbes-listáról 29 szerepel a Panama-iratokban.

Az adatszivárgás hatására a Mossack Fonesca 1977 és 2015 közötti ügyleteibe nézhetünk bele, hiszen a dokumentumok az e-mailek mellett bankszámlakivonatokat, átutalás-, és kölcsönmásolatokat is tartalmaznak.  Ezeknek az átnézése sem volt kis feladat, így Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) nem kevesebb, mint 370 újágírója tekintette meg a kérdéses dokumentumokat. Hazánkból a Direct 36 oknyomozó portál vett részt az ügyben.

panama2

Megdöbbentő, hogy Ramón Fonseca, a Mossack Fonseca társalapítója szerint a cégét semmilyen felelősség nem terheli a most kirobbant botrányban, hiszen nekik semmi közül ahhoz, hogy milyen tevékenységet folyatnak azok a cégek, amiket az ő segítségükkel hoztak létre. Érdekesség, hogy az ICIJ bárki számára hozzáférhetővé tette a Panama-iratokat, így az alábbi linkre kattintva te is nyugodtan belenézhetsz!Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin