Connect with us

technokrata

A szélerőművekre vigyáz az ABB

Dotkom

A szélerőművekre vigyáz az ABB

Az ABB automatizálási technológiájával épül az Egyesült Királyság első digitális alállomása.

Az ABB-t több más partnerrel egyetemben felkérték, hogy vegyen részt az Egyesült Királyságbeli SP Energy Network átviteli és elosztórendszer üzemeltető FITNESS (“Future Intelligent Transmission NEtwork SubStation” /kb. a jövő intelligens átviteli hálózati alállomása) nevű projektjében. A projekt keretében az ABB hálózatautomatizálási technológiát fog szállítani olyan digitális alállomás-rendszer kiépítéséhez, amely védeni, ellenőrizni és vezérelni tudja majd Skócia egyes részeit ellátó átviteli hálózatot.

A digitális alállomás kulcsfontosságú alkotóeleme az intelligens energiahálózatnak. A száloptikai kábeleken keresztül megvalósuló digitális kommunikáció kiváltja az analóg jeltovábbításra alkalmas hagyományos rézkábelezést, növeli a rendszer biztonságát, rugalmasságát és rendelkezésre állását, miközben csökkenti a költségeket, a kockázatot és a kedvezőtlen környezeti hatásokat.  A digitális alállomásokba integrált információs és kommunikációs technológiájú intelligens elektromos eszközök (IED-ek) is beépítésre kerülnek. Az IED-ek mikroprocesszor alapú védelmi és vezérlőeszközök, amelyeket villamos berendezésekhez, így pl. megszakítókhoz, transzformátorokhoz és kondenzátortelepekhez használnak.

Szeleromu Skociaban

A FITNESS projekt keretében a skóciai Wishaw meglévő 275 kV-os alállomásának két mezőjét új, teljesen integrált digitális védelmi- és vezérlőrendszerekkel látják el, ami javítja a rendszer láthatóságát (elérhetőségét), a diagnosztikát és az üzemelést. A fejlesztésnek ez a területe különös jelentőséggel bír, mivel segítségével nagy mennyiségű szélenergiát lehetne a villamosenergia-hálózatba integrálni. Az ABB egy sor digitális alállomás-részegységet, köztük IED-eket, nem hagyományos mérőt-ranszformátorokat, jelfeldolgozó/-illesztő egységeket (Merging Unitokat), fazormérő egységeket szállít, amelyek az IEC 61850-9-2 folyamatbusz-architektúrához és a nagy kiterjedésű monitorozó platformhoz illeszkednek.

“A projekt célja, hogy bebizonyítsa: az alállomásba integrált digitális kommunikáció képes javítani a vezérelhetőséget, elősegíti a nem folyamatosan termelt megújuló energia hálózatba integrálását, a rézkábelek száloptikai kábelekkel történő kiváltása pedig javítja a rendszer biztonságát” – mondta Claudio Facchin, az ABB Energetikai Hálózatok divíziójának vezetője. “A Next Level stratégiánk egyik kulcsfontosságú célja, hogy előmozdítsuk az energetikai hálózat automatizálását, a a tárgyak, szolgáltatások és személyek internete segítségével, s ezáltal lehetővé tegyük az energiaszolgáltató cégek számára, hogy javítsák a megbízhatóságot, és biztonságos, tiszta energiával lássák el a fogyasztókat.”

Az Zour 275kV Substation

“Az SP Energy Networks célja, hogy a FITNESS projekt keretében jó ár-érték arányú szolgáltatást biztosítson a fogyasztói számára, olyan innovatív digitális alállomás-megoldások kiépítésével, amelyek biztosítják az eszközberuházások optimalizálását” – mondta Priyanka Mohapatra, az SP Energy Networks projektigazgatója. „Arra számítunk, hogy a digitális technológia Egyesült Királyságban történő széles körű bevezetésével csökkenni fognak az alállomásokkal kapcsolatos összköltségek, az alállomások helyigénye pedig kb. 15%-kal fog csökkenni.”

A digitális alállomás kiépítésének másik célja annak a bemutatása, hogy az ABB technológiák kompatibilisek (“interoperábilisak”) a projektben közreműködő többi partner rendszerével. A hálózatautomatizálást elősegítő módszerek, a szabványosításra alapozott átjárhatóság, a rendszertervezés és –tesztelés egyre fontosabb a közellátásért felelős energetikai ágazat számára.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin