Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megmondja a gép, hogy hol készült a fotó

Dotkom

Megmondja a gép, hogy hol készült a fotó

Különleges rendszert fejlesztettek a Google kutatói.

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy egy fotót látva olyan érzése támadt, hogy látta már ezt a tájat valahol, de persze pontosan nem tudta megnevezni a helyszint. Ez aligha fordulhat elő a Google néhány, a számítógépes látással foglalkozó specialista által megalkotott, PlaNet névre keresztelt szoftverrel. Az új fejlesztés ugyanis lényegében képes felismerni, hogy mit lát egy fotón, az alapján, hogy korábban hány képet készítettek az adott helyszínen.

planetgoogle

Ezért a világot 26 ezer kockára osztották fel, méghozzá úgy, hogy a kockák mérete befolyásolja, hogy hány fotó áll rendelkezésre az adott tartományról. Így nem véletlen, a nagyvárosokban egészen apróak ezek a kockák, míg a kevésbé sűrűn látogatott részeken nagyobb méretet öltenek. Az adatbázis óriási, hiszen nem kevesebb, mint 126 millió fotó található benne, a képek mellett pedig azok adatait (például a készítés helyét és idejét) is feltöltötték.

planetgoogle2

A szakértők először 91 millió fotót töltöttek fel a PlaNet-be, míg a maradék 35 millió kép a tesztelés során került fel. Természetesen a rendszer még nem tökéletes, jelenleg az utcák 3,6%-át, a városok 10,1%-át, míg az országok 28,4%-át ismerte fel. Jobb a helyzet a kontinensek tekintetében, itt már 48%-ot talált el a rendszer. Érdekesség, hogy a PlaNet alig 377 MB-nyi memóriát ígényel, így az okostelefonos támogatás is megvalósítható a közeljövőben.

Forrás: HVG



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés