Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ezt minden diáknak meg kellene tanulni

Dotkom

Ezt minden diáknak meg kellene tanulni

A kódolás Nemzeti Alaptantervbe kerülését támogatja a Microsoft.

A Microsoft szerint elengedhetetlen a kódolás beemelése a Nemzeti Alaptantervbe, ha csökkenteni szeretnénk a szakemberhiányt az informatika területén, és lépést kívánunk tartani a fejlett országok gazdaságait már meghatározó technológiai forradalommal. A vállalat erre a Kódolás Órája elnevezésű nemzetközi kezdeményezés kapcsán hívta fel a figyelmet, amelyben maga is tevékenyen részt vett sok száz tizenévest ismertetve meg a kódolás izgalmas világával.

hour-of-code-logo

„A Microsoft Magyarország azért lobbizik, hogy a kódolás a Nemzeti Alaptanterv része legyen” – jelentette be Grósz Judit, a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója a Microsoft Magyarország által múlt héten rendezett szakmai kerekasztal beszélgetésen. Grósz Judit szerint erre azért volna szükség, mert a digitális írástudás ma már a munkaerőpiacon való érvényesülés alapfeltétele. Ha a magyarok nem tesznek szert minimális informatikai tudásra – márpedig a legutóbbi PISA felmérés szerint jelenleg a 15 éves korosztály 60 százaléka digitális írástudatlan – az közvetett módon, súlyos negatív következményekkel járhat az egész nemzetgazdaságra. Ennek első, aggasztó jele, hogy az informatikai képzési területre jelentkezők és felvettek száma 2001-2014 között a kétharmadára csökkent.

Az említett kerekasztal beszélgetés résztvevői – civil szervezet képviselője, pedagógus, TEDxYouth szervező, szakújságíró – és a Microsoft képviselője egyetértettek abban, hogy a kódolást a lehető leghamarabb, akár ötéves kortól érdemes elkezdeni, mert új szemléletet, gondolkodásmódot nyújt a gyerekeknek. A résztvevők hangsúlyozták, hogy külön figyelmet kell fordítani a lányok megszólítására, akik téves társadalmi beidegződések miatt maradnak távol ettől a területtől, holott a kódolás nemtől függetlenül ad lehetőséget a kreativitás és az analitikus gondolkodás kibontakoztatására.

A rendezvényre a Kódolás Órája elnevezésű nemzetközi kezdeményezés keretében került sor, amely december 7-től 13-ig tartott, és arra hívta fel világszerte a szülők és pedagógusok figyelmét, hogy egy hét leforgása alatt szánjanak legalább egy órát a programozás alapjainak megismerésére és a gyermekekkel való megismertetésére. Az Egyesült Államokból kiinduló kampány – amely mára 180 országban tanulók sok tíz millióit éri el – arról szeretné meggyőzni az embereket, hogy bárki, bárhol, bármikor 4 és 100 év között bármilyen előképzettség nélkül elkezdheti a kódolást.

kodolasoraja_03-779x389

A Microsoft a kódolás hetén közel 50 országban, mintegy 700, a kódolást népszerűsítő rendezvényt tartott diákok és szüleik, tanáraik számára.

Magyarországon a kódolás hete hétfőn szakmai szervezetek, felsőoktatási intézmény és alapítvány képviselőjének részvételével megtartott szakmai workshoppal kezdődött. Az eseményen a szakmai kérdések és álláspontok megvitatása mellett a résztvevők megismerkedhettek a Microsoft kortól és tudásszinttől függően használható, ingyenes platformjaival. Ezek első lépcsőfoka a már magyarul is elérhető játékfejlesztési eszköz, a Kodu Game Lab, ami már ötéves kortól megismerteti bárkivel a programozás alapjait. A Kódolás Órájára időzítve mutatta be a Microsoft a világszerte több mint 100 millió felhasználót számláló Minecraft nevű játékból diákok és tanáraik számára kifejlesztett oktatóplatformját is.

A hét folyamán a Microsoft Magyarország több mint 60 iskolában tartott kódolás foglalkozást Student Partnereivel együttműködve, és szerdán a vállalat önkéntesei a kecskeméti SOS Gyermekfaluban tartottak játékos kódolás órát a gyermekeknek.

A rendezvénysorozat folytatásaként csütörtökön szakértőkkel, pedagógusokkal, civil szervezetekkel tartottak eszmecserét a vállalat képviselői, majd december 12-én, szombaton – a hét csúcspontjaként – az ELTE Informatikai karán kétszázötven 8 és 14 év közötti fiatal kódolt együtt a Skool és a Microsoft szakembereinek irányításával a Kodu Game Lab programmal.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés