Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mit ad majd nekünk az 5G?

Dotkom

Mit ad majd nekünk az 5G?

A Telenor az Okostelefon Akadémián mutatja be, hogy miért lesz jó a jövő hálózata.

A Telenor országosan egyre nagyobb lefedettséget nyújtó Hipernet hálózata a mai használatban elterjedt online megoldások használatát lényegesen felgyorsította, ami nemcsak a felhasználók életminőségét javítja, hanem a gazdaságot is élénkíti. A 4G elterjedésével a kisebb belső memóriával rendelkező okostelefonok hasznossága is jelentősen megnőtt, mert a gyors és stabil internetelérés hatalmas lökést adott a felhő-technológiák elterjedésének, amely révén adatainkat, képeinket, dokumentumainkat bárhonnan elérhetjük, ezeket nem szükséges helyben, a készüléken tárolni.

Az 5G hálózat pontos, egységes szabványán még jelenleg is dolgoznak a mérnökök, megjelenése az évtized végén várható. Az ötödik generációs mobilhálózat nem egyszerűen a 4G továbbfejlesztett változata, hanem teljesen új alapokra helyezi a vezeték nélküli adatátvitelt. Az új technológiát arra optimalizálják, hogy egyszerre óriási számú eszközt tudjon stabilan, és nagy sávszélességgel kiszolgálni. A dolgok internetéhez (Internet of Things, IoT) kapcsolódó okosotthonok gépei mellett az okosautók, pedagógiai rendszerek vagy a köztéri szenzorok is ezen a hálózaton fognak kommunikálni. A Telenor szakértői megerősítették, hogy a tervezett technológia sebessége már nem is megabitekben, hanem gigabitekben mérhető, az 5G hálózat képességeivel egy 50 gigabájtos Blu-ray lemez tartalmát is letölthetjük akár egy-két perc alatt.

5g_2

Az 5G megjelenése jó eséllyel a holografikus telefonálást is elhozza hétköznapjainkba: a jövő készülékei lehetővé teszik számunkra, hogy térben is láthassuk a vonal másik oldalán lévő felet. A térbeli megjelenítés ugyan messze van attól, hogy fizikailag is helyet változtassunk – vagyis teleportáljunk -, de eddigi nem látott lehetőségeket nyit meg a szórakozásban, az oktatásban és az orvostudományban is.

November 17-én, a tizedik, jubileumi Telenor Okostelefon Akadémia vendégei a Bálnában nem csak elméletben ismerhetik meg a jövőt: a színpadon élőben láthatják, hogyan néz ki egy életnagyságú hologram ember, és megismerhetik az élő hologram készítés hátterét. Megtapasztalhatják a virtuális valóság (VR) élményt, de ezúttal a felhasználói oldal mellett a VR képek és videók készítésének folyamatában is beleláthatnak. Vermes Ádám, a Telenor műszaki stratégiai vezetője az 5G hálózat lehetőségeiről ad jövőképet a résztvevőknek. Az Okosakadémia EXPO területet a legnagyobb készülékgyártók és az esemény tematikájához kapcsolódó kiállítók színesítik.

5g

A 10. Okostelefon Akadémia előadói:

– Fábián Attila, a Smarteq cég ügyvezetője, hologram szakértő a technológiai hátteréről ad képet

– Horváth Richard, az Intel Magyarország marketingmenedzsere a térérzékelésre alkalmas RealSense kamerájáról beszélget

– Dr. Takács Barnabás, virtuális valóság szakértő a VR technológia felhasználói és gyártói oldalának rejtelmeibe vezeti be a hallgatóságot

– Vermes Ádám, a Telenor műszaki stratégiai vezetője  az 5G vízióról beszélget az este műsorvezetőjével, Mann Dániellel.

Az esemény már a meghirdetést követő napokban teltházas érdeklődésre tart számot, a szervezőknek egy héttel a rendezvény előtt ki kellett akasztaniuk, a „TELT HÁZ” táblát.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés