Connect with us

technokrata

Nem ismerjük fel a hamis oldalakat

Dotkom

Nem ismerjük fel a hamis oldalakat

A felhasználók csupán 24 százaléka tud különbséget tenni egy valódi és egy hamis weboldal között.

Az internethasználók gyakran nem ismerik fel a potenciális fenyegetést, amikor szembe kerülnek eggyel. Ezt az eredményt a Kaspersky Lab által szervezett korábbi felmérés is alátámasztja, melyben 18 000 ember vett részt világszerte. A tesztből kiderül, hogy a válaszadók számos veszélyes helyzettel találkoznak, melyek gyakran előfordulnak böngészés közben, fájlok letöltésekor vagy a közösségi oldalak látogatásakor.

16 ország képviselői átlagosan 95 pontot kaptak a lehetséges 150-ből. Ez azt jelenti, hogy az elméleti szituációk csupán felére érkezett helyes és biztonságos válasz, a fennmaradó esetekben a felhasználók ki vannak téve a kellemetlen következmények kockázatának, mint például a bizalmas információk kiszivárgásának.

Hacker_1

A vizsgálat során csupán a válaszadók 24%-a volt képes felismerni egy valódi weboldalt, anélkül, hogy egy adathalász oldalt is kiválasztott volna mellé. Mi több, a megkérdezettek 58%-a csak az adatlopásra tervezett adathalász oldalt választotta ki, anélkül, hogy a megfelelő oldal bekarikázásra került volna. Az is kiderült, hogy minden tizedik felhasználó kész megnyitni egy csatolt fájlt ellenőrzés nélkül, egy gyanús e-mailben, mely sok esetben megfelel egy rosszindulatú program manuális telepítésének. További 19%-uk letiltana egy biztonsági megoldást, ha az hirtelen megpróbálná megakadályozni a telepítést, azzal az indokkal, hogy veszélyes lehet.

“Az önfenntartás szerves része az életünknek. A valódi világban tudjuk, hogyan csökkentsük a pénz vagy tulajdonvesztés esélyét: ezt már megtanultuk az évek alatt. Nem csatlakozva az internethez mindig biztonságban vagyunk, de amikor az internetről beszélünk az önfenntartás ösztöne gyakran átver miket. És persze manapság már mindennek van digitális formátuma: privát életünknek, szellemi tulajdonunknak és a pénzünknek is. Mindez következménye, hogy egy hiba után járó költség ugyanolyan magas lehet az online világban is. Ezért arra ösztönzünk mindenkit, hogy fejlődjenek a technikával együtt és fejlesszék a kiberbiztonsággal kapcsolatos tudásukat.” – figyelmeztet David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
honor

SmartPhone

A Honor 9X Pro már elérhető Magyarországon

2020. szeptember 16. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin