Connect with us

technokrata

Ez az internetezők legnagyobb félelme

Dotkom

Ez az internetezők legnagyobb félelme

Az online számlalopás a legrettegettebb kiberfenyegetés a felhasználók körében.

A Kaspersky Lab és a B2B International közösen elvégzett egy felmérést, hogy kiderítsék, mely kiberfenyegetéstől félnek a legjobban az internetezők. Kiderült, hogy az online számlákhoz kapcsolódó lopások keltik a legnagyobb aggodalmat a felhasználókban.

A fiókok feltörését, valamint a jelszavak és bizalmas információk ellopására készített rosszindulatú programokat említették, mint a legnagyobb gondot, megközelítőleg azonos arányban (mindkettő 68%). A pénzügyi fenyegetések a harmadik helyre kerültek: a válaszadók 63%-a fél amiatt, hogy pénzt veszít a számlájáról, míg a negyedik helyre a bejelentkezési adatok megszerzésére irányuló adathalász e-mailek és weboldalak kerültek.

Azok a fenyegetések, amelyek személyes adatok ellopására specializálódtak, a felhasználók számára legismertebbek között voltak, mivel a válaszadók 86%-a tisztában van azzal, hogy a fiókja feltörésével, adathalászattal és vírusokkal próbálják a hackerek megszerezni a jelszavait. Ez azt mutatja, hogy a felhasználók által leginkább ismert és rettegettebb internetes fenyegetés a digitális személyazonosságuk ellopása.

hacker4

A felhasználókat legkevésbé aggasztó fenyegetések a DDoS támadások és a globális kémhadjáratok. Ez azért lehet, mert az ilyen típusú incidensek elsődleges célpontjai főként a vállalatok, és csak ritkán jelentenek veszélyt a hétköznapi felhasználókra. Nem meglepő módon a DDoS támadások és a kémhadjáratok a legkevésbé ismertek a felhasználók körében, a válaszadók 29, illetve 27%-a még csak nem is hallott róluk.

Egy aggasztó eredmény rávilágított a felmérésben arra a tényre, hogy a felhasználók 28%-a nem ismeri a ransomware fenyegetéseket (rosszindulatú programok, amelyek zsarolással próbálnak pénzt kicsikarni a felhasználóból). Mindez egy olyan időszakban, amikor a fájlokat titkosító és a dekódoló kulcsért pénzt követelő rosszindulatú programok egyre gyakoribbak. A Kaspersky Lab szakértői a közelmúltban számoltak be a Tesla Crypt trójai egy új változatáról, amely 500 dollárt követelt minden egyes áldozatától.

A felhasználók ismerik azokat a reklámprogramokat és rosszindulatú alkalmazásokat, amelyek hozzáférnek a webkamerához, de nem aggódnak miattuk egyáltalán. Azonban ezek a programok sokkal veszélyesebbek, mint amilyeneknek látszanak: a kiberbűnözők figyelhetik a felhasználót és lehallgathatnak bizalmas információkat a webkamerán keresztül, vagy felhasználhatják ezeket a videófelvételeket, hogy megzsarolják áldozataikat, mig a reklámprogramok révén még veszélyesebb programokat telepíthetnek.

Ezek alapján a felmérés azt mutatja, hogy a felhasználók továbbra is alábecsülnek számos kiberfenyegetést. Érdekesség, hogy a válaszadók 54%-ának felkeltette a figyelmét az online fenyegetések jelentős növekedése, de csak 23%-uk gondolja úgy, hogy egy ilyen kibertámadás célpontjává válhat.

hacker-nasa

“Az emberek aggódnak online számláik biztonságáért, de a valóságban csupán néhányuk hiszi azt, hogy egy kibertámadás célpontjává válhat. És ezen a ponton nagyot tévednek! A támadók gyakran a meglepetés erejére támaszkodnak, akkor lépnek akcióba, amikor a felhasználók a legkevésbé számítanak rá. Ezért a Kaspersky Lab azt javasolja az internet-felhasználóknak, hogy bővítsék tudásukat az aktuális internetes fenyegetések kapcsán, legyenek óvatosak, és gondoskodjanak arról, hogy biztonsági megoldásuk mindig naprakész legyen.”- mondta Peter Aleshkin, a Kaspersky Lab, Emerging Markets fogyasztói marketingvezetője.

A Kaspersky Internet Security – multi-device 2016 és a Kaspersky Total Security – multi-device univerzális biztonsági megoldások, amelyek megvédik az otthoni számítógépeket és a mobil felhasználókat az ismert és ismeretlen fenyegetésektől. A termékek integrált technológiáik révén megvédik a készülékek tulajdonosait a rosszindulatú programoktól, beleértve az olyan szoftvereket, amelyeknek célja az online szolgáltatások jelszavainak ellopása, valamint védelmet biztosítanak a pénzügyi fenyegetésekkel, adathalászattal és reklámprogramokkal szemben. A Windows-alapú eszközökhöz készült komponens tartalmaz egy olyan mechanizmust is, amely megvéd a webkamerán és mikrofonon keresztüli jogosulatlan hozzáférésektől.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin