Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ez az internetezők legnagyobb félelme

Dotkom

Ez az internetezők legnagyobb félelme

Az online számlalopás a legrettegettebb kiberfenyegetés a felhasználók körében.

A Kaspersky Lab és a B2B International közösen elvégzett egy felmérést, hogy kiderítsék, mely kiberfenyegetéstől félnek a legjobban az internetezők. Kiderült, hogy az online számlákhoz kapcsolódó lopások keltik a legnagyobb aggodalmat a felhasználókban.

A fiókok feltörését, valamint a jelszavak és bizalmas információk ellopására készített rosszindulatú programokat említették, mint a legnagyobb gondot, megközelítőleg azonos arányban (mindkettő 68%). A pénzügyi fenyegetések a harmadik helyre kerültek: a válaszadók 63%-a fél amiatt, hogy pénzt veszít a számlájáról, míg a negyedik helyre a bejelentkezési adatok megszerzésére irányuló adathalász e-mailek és weboldalak kerültek.

Azok a fenyegetések, amelyek személyes adatok ellopására specializálódtak, a felhasználók számára legismertebbek között voltak, mivel a válaszadók 86%-a tisztában van azzal, hogy a fiókja feltörésével, adathalászattal és vírusokkal próbálják a hackerek megszerezni a jelszavait. Ez azt mutatja, hogy a felhasználók által leginkább ismert és rettegettebb internetes fenyegetés a digitális személyazonosságuk ellopása.

hacker4

A felhasználókat legkevésbé aggasztó fenyegetések a DDoS támadások és a globális kémhadjáratok. Ez azért lehet, mert az ilyen típusú incidensek elsődleges célpontjai főként a vállalatok, és csak ritkán jelentenek veszélyt a hétköznapi felhasználókra. Nem meglepő módon a DDoS támadások és a kémhadjáratok a legkevésbé ismertek a felhasználók körében, a válaszadók 29, illetve 27%-a még csak nem is hallott róluk.

Egy aggasztó eredmény rávilágított a felmérésben arra a tényre, hogy a felhasználók 28%-a nem ismeri a ransomware fenyegetéseket (rosszindulatú programok, amelyek zsarolással próbálnak pénzt kicsikarni a felhasználóból). Mindez egy olyan időszakban, amikor a fájlokat titkosító és a dekódoló kulcsért pénzt követelő rosszindulatú programok egyre gyakoribbak. A Kaspersky Lab szakértői a közelmúltban számoltak be a Tesla Crypt trójai egy új változatáról, amely 500 dollárt követelt minden egyes áldozatától.

A felhasználók ismerik azokat a reklámprogramokat és rosszindulatú alkalmazásokat, amelyek hozzáférnek a webkamerához, de nem aggódnak miattuk egyáltalán. Azonban ezek a programok sokkal veszélyesebbek, mint amilyeneknek látszanak: a kiberbűnözők figyelhetik a felhasználót és lehallgathatnak bizalmas információkat a webkamerán keresztül, vagy felhasználhatják ezeket a videófelvételeket, hogy megzsarolják áldozataikat, mig a reklámprogramok révén még veszélyesebb programokat telepíthetnek.

Ezek alapján a felmérés azt mutatja, hogy a felhasználók továbbra is alábecsülnek számos kiberfenyegetést. Érdekesség, hogy a válaszadók 54%-ának felkeltette a figyelmét az online fenyegetések jelentős növekedése, de csak 23%-uk gondolja úgy, hogy egy ilyen kibertámadás célpontjává válhat.

hacker-nasa

“Az emberek aggódnak online számláik biztonságáért, de a valóságban csupán néhányuk hiszi azt, hogy egy kibertámadás célpontjává válhat. És ezen a ponton nagyot tévednek! A támadók gyakran a meglepetés erejére támaszkodnak, akkor lépnek akcióba, amikor a felhasználók a legkevésbé számítanak rá. Ezért a Kaspersky Lab azt javasolja az internet-felhasználóknak, hogy bővítsék tudásukat az aktuális internetes fenyegetések kapcsán, legyenek óvatosak, és gondoskodjanak arról, hogy biztonsági megoldásuk mindig naprakész legyen.”- mondta Peter Aleshkin, a Kaspersky Lab, Emerging Markets fogyasztói marketingvezetője.

A Kaspersky Internet Security – multi-device 2016 és a Kaspersky Total Security – multi-device univerzális biztonsági megoldások, amelyek megvédik az otthoni számítógépeket és a mobil felhasználókat az ismert és ismeretlen fenyegetésektől. A termékek integrált technológiáik révén megvédik a készülékek tulajdonosait a rosszindulatú programoktól, beleértve az olyan szoftvereket, amelyeknek célja az online szolgáltatások jelszavainak ellopása, valamint védelmet biztosítanak a pénzügyi fenyegetésekkel, adathalászattal és reklámprogramokkal szemben. A Windows-alapú eszközökhöz készült komponens tartalmaz egy olyan mechanizmust is, amely megvéd a webkamerán és mikrofonon keresztüli jogosulatlan hozzáférésektől.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés