Connect with us

technokrata

Programdömpinggel vár az SZTE a Kutatók Éjszakáján

Dotkom

Programdömpinggel vár az SZTE a Kutatók Éjszakáján

Hogyan dolgoznak a helyszínelők a laborokban? Hogyan néz ki élőben egy Enigma gép? Milyen módszerrel ragasztják meg a törött emberi csontokat a humánbiológusok? Mire való a georadar? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők szeptember 25-én.

A Szegedi Tudományegyetem idén is változatos és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket szeptember 25-én, pénteken a Kutatók Éjszakáján – a résztvevő intézmények közül itt található az egyik legszínesebb és legváltozatosabb kínálat.

Ezek közül csak néhányat kiemelve: minden évben nagy népszerűségnek örvend az Éjszakai Kalandtúra az SZTE Füvészkertben. A látogatóknak a kert zegzugaiban elrejtett állomáshelyeket kell a sötétben, elemlámpa és térkép segítségével megkeresni, és az ott elrejtett kérdéseket megválaszolni.

Az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék szervezésében GPS segítségével indulhatnak kincsvadászatra a résztvevők. „Ragaszd meg az ősöket” címmel hirdeti programját az SZTE TTIK Embertani Tanszék, amelyen az érdeklődők lehetőséget kapnak, hogy szakember felügyelete mellett maguk állítsanak helyre törött emberi maradványokat.

Néhány órára helyszínelővé válhatunk az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet jóvoltából. A látogatók rövid elméleti áttekintés után megismerkedhetnek a bűnügyi helyszíneken talált különböző nyomok (szövetmaradványok, DNS, ujjlenyomat) begyűjtésének és kezelésének módjával, betekintést kaphatnak a helyszínelés és a nyomozás természettudományos hátterébe.

Szeged_JogiKar2_600x449

Az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén tíz látványos kísérletet lehet elvégezni, forgószínpadszerűen haladva az egyes munkaállomások között. Az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén pedig bemutatásra kerül a georadar.

Idén több új programon is részt vehetnek az érdeklődők: többek között egy rejtélyes gyilkosság után nyomozhatnak az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék alagsorában, az SZTE TTIK Bolyai Intézetben pedig a titkosírások történetéről hallhatnak érdekes előadást és egy Enigma gépet is megtekinthetnek, amely a varsói Technika és Ipar Múzeumából kizárólag erre az alkalomra érkezik Szegedre.

Fontos kiemelni, hogy a programok nagy része regisztrációköteles. Regisztrálni  2015. szeptember 13-án éjféltől lehet a rendezvény honlapján, ahol részletes információt találnak az érdeklődők az összes programról: Itt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

lush

Dotkom

Lelép a social-media felületekről a Lush

2021. november 24. szerda
oracle

Dotkom

Az Oracle megelőzte a Google-t

2021. november 23. kedd
edge
facebook

Dotkom

Jobban rendezhetjük hírfolyamunkat a Facebookon

2021. november 21. vasárnap
winamp

Műszaki-Magazin.hu