Connect with us

Hirdetés

technokrata

Erre érdemes vigyázni a nyaralás alatt

Dotkom

Erre érdemes vigyázni a nyaralás alatt

A felhasználók többsége nem szívesen válik meg mobileszközeitől még a nyaralás során sem.

Ha azonban az okostelefon vagy notebook nincs megfelelő védelemmel ellátva, a nyaralóhelyeken könnyen a kiberbűnözők áldozatává válhatunk.

Mobileszközeink mára elengedhetetlen kellékké váltak, még a vakáció alatt is. Eddy Willems, a G Data biztonsági szakembere azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az ingyenes hotspotok a szállásokon és a reptereken, illetve a számítógépek az internetkávézókban gyakran nem rendelkeznek megfelelő védelemmel. Ez lehetővé teszi a kiberbűnözők számára személyes adataink, kapcsolataink és jelszavaink megszerzését.

Ezért az alábbi tanácsokat érdemes megfogadnunk, ha nyaralásunk alatt is biztonságban szeretnénk maradni.

Mielőtt elindulnánk:

• Telepítsünk egy biztonsági szoftvert! Mobileszközeinken egy hatékony, teljes körű biztonsági megoldásra van szükségünk. Ilyet a legtöbb népszerű vírusvédelmi gyártó kínálatában találunk.

• Frissítsük a szoftvert! Indulás előtt győződjünk meg róla, hogy a védelem naprakész. Ez segítséget nyújt azon biztonsági rések megszüntetéséhez, melyeken keresztül a bűnözők támadásokat indíthatnak adataink megszerzésére.

• Aktiváljunk lopás elleni védelmet! Fel kell készülni arra az esetre is, ha eszközünk elveszne vagy ellopnák, tehát olyan biztonsági szoftverre van szükség, amely tartalmazza a lopás elleni védelmet is. Ez lehetővé teszi, hogy bemérjük az eszköz helyzetét, és távolról lezárjuk vagy az összes tárolt adatát töröljük. A notebookok esetében a merevlemez titkosítása a megoldás arra, hogy a tolvajoknak ne legyen esélyük elolvasni a tárolt adatokat.

• Készítsünk biztonsági mentést adatainkról! Ezt mindenképpen tegyük meg egy külső tárolóeszközre, amit persze nem viszünk magunkkal.

• Jegyezzük fel bankunk megfelelő telefonszámait, hogy a bankkártyánkat azonnal le tudjuk tiltani, ha eltűnik.

G_DATA_Digital_Beach_web

Nyaralás közben:

• Kerüljük el a nyilvános WLAN (WiFi) hálózatokat! A reptereken, pályaudvarokon, szállodákban kínált ingyenes hotspotokat lehetőség szerint kerüljük el, mert ezek nagyon gyakran nincsenek a megfelelő védelemmel ellátva. Ajánlott az UMTS (3G) kártyák használata, melyek biztonságosabb mobilos szörfözést garantálnak.

• Vigyázzunk az internetkávézókban! A nyilvános számítógépek ritkán kapják meg a szükséges védelmet, úgyhogy online bankolást vagy vásárlást semmiképpen ne ezekről végezzünk, és persze ne töltsünk le rájuk semmilyen személyes adatot sem.

• Ne hagyjunk esélyt a zsebtolvajoknak! Lehetőség szerint ne adjuk okostelefonunkat idegenek kezébe, használjunk inkább szelfibotot, ha magunkat szeretnénk megörökíteni egy képen. Ha kütyüinket a tengerpartra vagy egy hotel medencéjéhez vinnénk, különösen figyeljünk rájuk, mert ezek a helyek aranybányának számítanak a gyanútlan turisták értékeire vadászó tolvajoknak.

• Kapcsoljuk ki a vezeték nélküli hálózatok elérését! A WLAN-t, Bluetooth-t vagy NFC-t csak akkor kapcsoljuk be, ha igazán szükséges, mivel ezek nyitva hagyják az eszközöket a támadók számára.

• Ne engedélyezzük az adatkapcsolatot! Ha már külföldön vagyunk, vagy akár a határ közelében is, tiltsuk le az adatroaming használatát, ugyanis rengeteg alkalmazás kéretlenül is küld és fogad adatokat, ezzel pedig jelentős adatforgalmat és roamingdíjat generálnak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés