Connect with us

Hirdetés

technokrata

Wifi hálózat a Budapesti Gazdasági Főiskolán

Dotkom

Wifi hálózat a Budapesti Gazdasági Főiskolán

A Budapesti Gazdasági Főiskola vezetése 2009 év elején határozta el, hogy a főiskola területén a hallgatók és a munkatársak számára wifi hálózatot létesít. A mobil eszközök elterjedésével és az Y és a Z generációk körében bekövetkezett térhódításával a főiskola területén korábban kialakított, helyhez kötött, az internetes információszerzést, cserét és ügyintézést lehetővé tevő számítógépes kioszkok már nem tudták kielégíteni a hallgatói igényeket. Ezek az eszközök megjelentek és polgárjogot nyertek a főiskola oktatói és dolgozói körében is.

A trendeket látva döntött úgy a főiskola vezetése, hogy egy korszerű, központilag menedzselhető és szabályozható, információbiztonsági szempontból is fejlett szolgáltatásokkal bíró vezeték nélküli hálózat kialakítását kezdeményezi. Az akkori közbeszerzési pályázatból a Hewlett-Packard MSM (MultiService Mobility) sorozatú eszközeire alapuló megoldása került ki győztesen a legjobb ár-teljesítmény arányának köszönhetően. A rendszer intelligens hozzáférési pontokból és egy központi vezérlőegységből épült fel. Mivel a felhasználói adatok a vendég hálózat kivételével a helyi hálózatokon léptek ki, nem volt szükség minden helyszínen külön vezérlőre, és a kiépített wifi hálózat forgalma nem jelentett komolyabb többletterhelést a főiskola meglévő vezetékes hálózati infrastruktúráján.

Az első fázisban a nagyobb előadótermek és a közösségi terek kaptak wifi szolgáltatást a főiskola mindhárom karán és a Rektorátuson. A kezdeti beruházás sikere után 2014 elején nyílt lehetőség a rendszer bővítésére. A cél ekkor már a főiskola teljes területének wifi lefedettsége lett, a kollégiumokat is beleértve.

„A bővítés során nem csak a lefedettségre terveztünk, hanem kapacitásra is optimalizáltunk a hozzáférési pontok számának és helyének meghatározásakor. Figyelembe vettük, hogy nagyszámú, kis adóteljesítményű és antennanyereségű mobil eszközzel (okostelefon, tablet) fognak rendelkezni a felhasználók, és helyenként kis területen nagyszámú klienst kell kiszolgálni” – említi a rendszer tervezése során felmerült szempontokat Császár Rudolf, a tervezést vezető Digital Kft. műszaki vezetője.

A vezeték nélküli hálózat jelenleg 232 db élettartam garanciával rendelkező hozzáférési pontból és 2 központi vezérlőből áll, a kari épületekre, a Rektorátusra és a kollégiumokra terjed ki. A hallgatók számára ingyenes internet hozzáférést biztosít, a hozzáférés az egységes hallgatói azonosítók használatával lehetséges. A munkatársak számára a használt kliens eszköztől és az elérhető információk biztonsági besorolásától függő azonosítási módszerrel működik a csatlakozás. Egy vendégek számára fenntartott hálózat is üzemel, idő és forgalomkorlátos felhasználói azonosítókkal. A wifi hálózatok forgalma egymástól és a vezetékes hálózattól elkülönítetten halad át a főiskola tűzfalain, betörés megelőzési-, antivírus-, és tartalomszűrést követően.

„A Hewlett-Packard MSM wifi rendszere megbízhatónak bizonyult, és nagymértékben megkönnyíti a nagyszámú hozzáférési pont beállítását, felügyeletét és a hibaelhárítást. A rugalmas VSC (Virtual Service Community aka. Virtual AP) és RRM (Radio Resource Management) szolgáltatásoknak köszönhetően gyorsan és hatékonyan tudjuk kiszolgálni az eltérő információbiztonsági és felhasználói igényeket, könnyen tudjuk optimalizálni a hozzáférési pontok rádiófrekvenciás paramétereit, valamint a felhasználók elosztását a minél jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. A központi felügyeleti rendszerben azonnal látjuk a legfontosabb működési paramétereket, a felhasználók csatlakozási és átvitelei adatait, így gyorsan tudunk következtetni az esetlegesen felmerülő problémák kiváltó okaira.” – osztja meg velünk az üzemeltetési tapasztalatokat Szalay Ferenc, a Budapesti Gazdasági Főiskola informatikai főosztályvezetője.

A rendszert az EDUROAM csatlakozásra is felkészítették, amely a főiskola közeljövőben megvalósítandó tervei között is szerepel. Az EDUROAM lehetővé teszi, hogy más oktatási intézmények hallgatói és oktatói a saját intézményi azonosítójukkal használhassák a Budapesti Gazdasági Főiskola wifi hálózatát.

További információkért kattintson ide



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés