Connect with us

Hirdetés

technokrata

Intelligens felismerőeszköz segít a látássérülteken

Dotkom

Intelligens felismerőeszköz segít a látássérülteken

Innovatív technológiával segíti egy svájci-magyar együttműködés a látássérülteket.

 

 A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által vezetett négytagú konzorcium (Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar; Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézet, Femtonics Kft., Friedrich Miescher Intézet, Basel) 2010-ben, 284 millió forint támogatást nyert bionikus és genetikus eszközök fejlesztésére látássérülteknek.

A kitűzött cél a látássérült emberek életminőségének javítása oly módon, hogy rövidtávon a hétköznapi helyzetekben minél több információhoz jussanak a csak látható környezetről. Ezért a projekt során a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kifejlesztésre került egy mobiltelefonba épített intelligens felismerőeszköz. Ez segítséget nyújt számukra, a bankjegyek felismerésében, a színek azonosításában, vagy egy gyalogátkelőhely megtalálásában. Az eszköz prototípusa, a sajtótájékoztatón került bemutatásra.

telefonvak

Hosszú távon lehetségesnek látszik bizonyos retinális betegségekben szenvedők látásfunkcióinak részben történő helyreállítása. Ehhez a Szegedi Tudományegyetem új nagyérzékenységű, genetikailag kódolt vírusokat fejlesztett ki. Ezek jelezni tudják, hogy egy adott pillanatban működik-e az idegsejt, s ha igen, milyen intenzitással. Így olyan idegsejtekbe tudják szelektíven bejuttatni a kívánt géneket, amik a vizsgált funkciót irányítják.

A látás és agy információ-feldolgozásának megértéséhez, illetve a központi idegrendszer betegségeinek kutatásához járult hozzá jelentősen a Femtonics Kft. által kifejlesztett új 3D lézer 2-foton mikroszkóp, mely a korábbi rendszereknél 10 milliószor gyorsabb. Ezzel három dimenzióban képesek mérni az idegsejtekben terjedő folyamatokat és megmutatni az idegrendszer hálózatainak működését. A fejlesztéseknek köszönhetően egyszerre több száz idegsejt aktivitása is mérhető, miközben párhuzamosan az idegsejtek nyúlványaiban zajló nagyon gyors információ-terjedési folyamatokat is tanulmányozni lehet.

femto3d-acousto

A genetikailag kódolt vírusokkal a svájci kutatók a kísérleti alanyok retináját vizsgálták és mérték az erre kifejlesztett 3D mikroszkóppal, és bíztató, jelentős eredményeket értek el a látás visszaállítására vonatkozóan.

Svájcban 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy 1 milliárd svájci frankkal (210 milliárd forint) támogatják az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országok felzárkózását, a kibővített EU gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeinek csökkentését. Magyarország 2012 júniusában sikeresen lekötötte a Svájci Hozzájárulás teljes összegét, mintegy 31 milliárd forintot, melynek köszönhetően jelenleg 37 projekt, program és alap megvalósítása folyik. A svájci hozzájárulásról további információ található a http:/www.svajcihozzajarulas.hu és a http://www.swiss-contribution.hu címen.

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés