Connect with us

Hirdetés

technokrata

Összefog a Telekom és a MET

Dotkom

Összefog a Telekom és a MET

A Magyar Telekom és a MET ma megállapodást írt alá egy egyenlő arányban tulajdonolt vegyesvállalat (joint venture) alapításáról, amely elsősorban üzleti ügyfelek számára kínál majd földgáz- és villamosenergia-szolgáltatást.

Az új vegyesvállalat előnyös feltételekkel, versenyképes ajánlatokkal jelenik meg a vállalati energiaszolgáltatások piacán. Az üzleti ügyfeleket érintő változás nem lesz hatással a Magyar Telekom által a lakossági ügyfeleknek nyújtott energiaszolgáltatására.

A partnerség a Magyar Telekom és a MOL – amely jelentős tulajdonosi hányaddal rendelkezik a MET-ben – 2013 júliusában létrejött stratégiai megállapodásán alapul, amely az értékesítés, a kiskereskedelem, az energia-kiskereskedelem és az informatika területét is érintő együttműködésekről szól.

hand_shake-2

A joint venture elsődleges célja a Magyar Telekom és a MET üzleti ügyfeleknek nyújtott energiaszolgáltatásának fejlesztése és optimalizálása az energiapiaci versenykörnyezetben. A felek jelentős lehetőséget látnak a partnerségből eredő szinergiák kihasználásában, elsősorban a méretgazdaságosság, a kockázatmegosztás, valamint az átfogó iparági jártasság területén. A Magyar Telekom az ügyfélkiszolgálásban és energiapiaci tevékenységében szerzett jelentős tapasztalatával és innovációival, a MET pedig energiaipari szakértelmével járul hozzá a közös vállalat sikeréhez. Az új vegyesvállalattal a partnerek megteremtik hosszú távú jelenlétük és tartós növekedésük lehetőségét az energiapiacon. Emellett javíthatják működési hatékonyságukat és teljesítményüket, ezek az előnyök pedig a fogyasztók javára válhatnak.

A vegyesvállalatot 50–50 százalékos tulajdonosi aránnyal és az irányítási struktúrában kiegyensúlyozott jogkörökkel hozzák létre. Ebből adódóan a joint venture működésének megkezdését követően az üzleti ügyfeleknek nyújtott energiaszolgáltatást nem konszolidálja teljes körűen egyik fél sem, hanem az alapító társaságok konszolidált eredményében a vegyesvállalat tulajdonosait megillető osztalék 50-50 százaléka jelenik majd meg. Ennek következtében a Magyar Telekom 2017-re a korábban vártnál arányosan alacsonyabb bevételre számít kb. 35-40 milliárd forinttal.

A joint venture létrehozásával az üzleti földgáz- és villamosenergia-felhasználók kiszolgálása középtávon megszűnik a Magyar Telekomnál, és a közös vállalathoz kerül át. A Telekom üzleti ügyfeleinek zavartalan ellátása és az ügyfélkapcsolati tevékenység a vegyesvállalat létrehozása során is folyamatos lesz.

A tranzakció lezárásához, amelyre várhatóan 2015 második felében kerül sor, az érintett hatóságok jóváhagyása is szükséges.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés