Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elképesztő technológiával hallhatnak a süketek

Dotkom

Elképesztő technológiával hallhatnak a süketek

Kutatók merőben új technológiát dolgoztak ki a hallássérült emberek segítésére.

A technológia fejlődésének hála egyre több, korábban megoldhatatlannak hitt akadály hárul el a fogyatékossággal élők elől. Volt már példa arra, hogy egy végtagbénulással élő férfi megtanult focizni, ahogyan az sem példa nélküli, hogy egy agyvérzés utáni némaságból kigyógyulva az illető újra képessé vált a beszédre.

hear

Most a Coloradói Állami Egyetem kutatói dolgoztak ki egy módszert, amivel reményeik szerint hathatós segítséget nyújthatnak a hallássérült embereknek. A megoldás ezúttal nem a hagyományos utat követi, inkább arra fokuszáltak, hogy hogyan lehetne kikerülni a testi problémákat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem a beteg fülének gyógyítására hegyezték ki  módszert, sokkal inkább egy, egyébként is jól működő szervre támaszkodnak.

Az ötlet lényege, hogy egy elektródákkal teli eszköz a szájpadláshoz érve rezgéseket bocsájt ki, amit az agy dekódol és így érthetővé válik a süketek számára is a beszéd. Ehhez egy Bluetooth kapcsolattal működő mikrofonra is szükség van. A kutatók szerint a különleges technológia használata igen hamar megtanulható, így véleményük szerint rengeteg embernek jelenthet majd megoldást a készülék.

 

Arról azonban egyelőre nem árultak el információt, hogy vajon mikor dobhatják piacra a terméket. Ennek oka az lehet, hogy az elsődleges cél egy láthatatlan, állandóan a szájpadláson lévő készülék megalkotása, így a kutatók következő fejlesztési irányát a miniatürizálás határozza majd meg. Valószínű tehát, hogy csak egy, már piacképes, kompakt és gyakorlatilag láthatatlan eszközzel találkozhat majd a végfelhasználó a jövőben. Reméljük, hogy a fejlesztések jól haladnak és a rendszer következő kiadása hamarosan megvalósul!

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés