Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ezer diák tanult programozni a CodeWeeken

Dotkom

Ezer diák tanult programozni a CodeWeeken

2014. október 11-17. között különböző események szervezésével Európa 38 országa vett részt a CodeWeek (Európai Programozási Hét) kezdeményezésben. A programsorozat hazai zárórendezvényét október 20-án az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalatok Szövetsége (IVSZ) a Graphisoft Parkban rendezte meg, ahol bemutatták, hogy a programozás nem egy unalmas és követhetetlen dolog, hanem az alapjait, a gondolkodás logikáját játékosan, élvezhetően is le lehet rakni.

A CodeWeek célja minden évben az, hogy népszerűsítse a programozás kreatív világát és összehozza a tanulni vágyó motivált embereket. Országszerte fiatalok és tanárok gyűltek össze rendezvényeken és tantermekben, hogy megtanuljanak programozni és elsajátítsák az ehhez szükséges készségeket.

Az IVSZ által, illetve a Szövetség közreműködésével az országban több, mint 50 rendezvény került megrendezésre, amelyen összesen több mint 1000 érdeklődő vett részt. A programok skálája igen széles volt: tájékoztató előadástól a rövid robotbemutatón át egészen a táborokig, szakkőrökig. A célcsoportot elsősorban a fiatalok jelentették, de volt tanárok számára szervezett rendezvény is, például a Train the trainers rendezvénysorozat, vagy a Sulinetwork konferencia.

A zárórendezvényen egy különleges bemutató órát láthattak a résztvevők, ahol olyan fiatalokat ismerhettek meg, akik az internetet és a számítástechnikát nem csak szórakozásra használják, hanem meglátták benne a kihívást, a lehetőséget és nagyon fiatalon alapították első startupjukat.

B. Kiss Bálint, a várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola XI. B gimnáziumi osztály tanulója önmaga épített meg egy komplex oktatástámogató számítógéprendszert, amivel tucatnyi informatikai kísérlet prezentálható. (http://eskolar.com/apa/index.php/Kezdőlap)

Burián Bálint és Uzoni Dávid pedig a világ leggyorsabb programajánlóját fejleszti Go out néven. “Nappal pihenünk a suliban, délután pedig csináljuk az üzletet” – nyilatkoztak az ország legfiatalabb startup-arcai. (http://startupper.hu/kamasz-startupperek-goout/)

Ezt követően az informatikában rejlő lehetőségeket vitatták meg a döntéshozók és a szakma képviselői. A kerekasztal-beszélgetésen többek között részt vett Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztérium helyettes államtitkára; Laufer Tamás, az IVSZ elnöke; és Bojár Gábor a Graphisoft és az AIT alapítója; valamint Merényi Ádám, a Microsoft oktatási csoportvezetője is.

Pölöskei Gáborné a beszélgetésen kiemelte, hogy komoly problémát jelent a pedagógusok és tanulók közötti információs szakadék, amelynek megszüntetéséhez a tanárok nyitottságára és megfelelő szintű továbbképzésére van szükség. Kiemelt cél, hogy az informatika bekerüljön az iskolai módszertanba és a hétköznapok részévé váljon.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke úgy fogalmazott: „Állampolgárként, családtagként, barátként is jobban helytáll az, aki kihasználja a digitális kor előnyeit. Mivel szoftverek, programok, algoritmusok határozzák meg az egész világ működését, ezért, aki érti ezeket, az érti a világot is.”

Laufer Tamás, záró gondolataiban kiemelte, hogy akik fiatalon sokat tanulnak, bátran kísérleteznek és tapasztalatot szereznek, belőlük válhat a következő Mark Zuckerberg, Halácsy Péter, vagy épp Bojár Gábor.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés