Connect with us

Hirdetés

technokrata

Könnyebb lesz európai uniós forrásokhoz jutni a vállalkozásoknak

Dotkom

Könnyebb lesz európai uniós forrásokhoz jutni a vállalkozásoknak

A 2014-2020-as ciklusban könnyebb lesz európai uniós forrásokhoz jutni a vállalkozásoknak, változik az előfinanszírozás módja, és a tervek szerint a kkv-k normatív alapon is támogatást kaphatnak majd – erről Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési kommunikációért felelős helyettes államtitkára beszélt szerdán Bátaszéken, a Tolna megyei önkormányzat fejlesztéspolitikai fórumán.

Mint mondta, a projektek finanszírozása terén változtatnak az eddigi gyakorlaton, és a beruházások első részét a támogatás összegéből valósíthatják meg a vállalkozások. Egy 50 százalékos támogatást elnyert pályázónak például csak a beruházás második felét kell önerőből finanszíroznia, az ahhoz szükséges hitelhez fedezetként elfogadható lesz a létesítmény addig elkészült része. Az önerő finanszírozásához az MNB növekedési hitelprogramját vagy a Széchenyi kártya hiteleit ajánlotta a jelenlévőknek.

Szólt arról is, hogy a munkahelyteremtő beruházásokra egymillió euró értékhatárig normatív támogatási formát terveznek bevezetni, amelyre meghatározott létszám- és árbevétel-növekedés esetén lennének jogosultak a kis- és középvállalkozások. Az eljárásrend még egyeztetés alatt áll az Európai Bizottsággal – tette hozzá.

Tárgyalnak a bizottsággal arról is, hogy a források lehívásához a vállalkozások ügyvezetője, tulajdonosa személyes garanciát adjon, ami azt jelenti, hogy nem kell pénzügyi garanciákat vállalnia – mondta.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a tervek szerint szektortól függetlenül támogatják majd a vállalkozásokat abban, hogy a felhasznált energiát részben vagy egészben önállóan termeljék meg, ezzel is segítve a versenyképességüket.

“Azt szeretném, ha a régióban nem lenne olyan ország, ahol könnyebben lehetne európai uniós forráshoz vagy támogatott kamatú fejlesztési hitelhez hozzájutni, mint Magyarországon” – jelentette ki Csepreghy Nándor.

Forrás: MTI



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés