Connect with us

Hirdetés

technokrata

Világklasszis értelmező szoftver érkezik Debrecenből

Dotkom

Világklasszis értelmező szoftver érkezik Debrecenből

Egyre több startup foglalkozik big data feldolgozással. Viszont egy debreceni startup komoly áttörést ért el saját technológiájával.

Naponta, átlagosan 2,5 milliárd gigabájtnyi adatot termel az emberiség, aminek 75%-a struktúrálatlan írottszöveg vagy hang és videófelvétel. (Csak érzkeltetésképpen: ha egy átlagos laptopod van 250 Gigabájtos tárhellyel, akkor ezalatt a pár másodperc alatt már meg is telt volna a tárhelyed. Sőt, naponta 1 magyarországnyi hasonló laptop lenne tele ennyi adattal.) Ezek az információk egyelőre nagyrészt használhatatlanok, de egy debreceni startup, a Slamby Kft. azon dolgozik, hogy ez ne maradjon így!

A Slamby egy olyan értelmező technológiát fejleszt, amely képes az írott adatok megértésére és feldolgozására, illetve a szerzett tudás alapján akár feladatok elvégzésére is. Amiben az általuk fejlesztett technológia egyedi, hogy képes nagy mennyiségű struktúrálatlan írott szöveget is elolvasni, értelmezni, megtanulni, megérteni, és így azt “struktúrálttá”, felhasználhatóvá tenni a cégek számára. Tipikusan ott tud a Slamby megoldást szállítani, ahol nagy mennyiségű írott adattal dolgozik egy cég, és ezek feldolgozása szükséges (pl.: dokumentumok közt keresni, adatokat értelem alapján osztályozni, egy központi email címre érkező leveleket a megfelelő helyre továbbítani vagy automatikusan megválaszolni, stb.).

A Slamby Kft-t hárman alapították 2013 végén. Mára a cég megduplázta a méretét, és több nagyvállalat és intézmény is érdeklődik a technológiájuk iránt. Ez a tudományterület annyira új, hogy az első startupok, amik kifejezetten ezzel a témával kezdtek el foglalkozni, 2010 körül jöttek létre, szóval a Slamby az úttörők egyikeként versenyez ezen a területen. A legnagyobb különbség a Slamby technológiája és a versenytársak között, hogy a Slamby képes nyelvfüggetlenül és automatikusan tanulni és értelmezni, emberi beavatkozás nélkül.

Például ha a Slamby kaphatna egy nagy mennyiségű Klingon nyelvű írott adatot, akkor azt megtanulná, értelmezné, és utána bármikor meg tudná mondani, hogy egy újabb Klingon nyelvű dokumentum miről szól. De egyKlingon levelezést megvizsgálva azt is el tudná dönteni, hogy szerelmes levélről volt-e szó vagy épp vitatkoztak egymással a levélírók. A Slamby célja az, hogy ez a Debrecenben fejlesztett értelmező technológia egyre több céghez, nagyvállalathoz, intézményhez, vagy akár magánemberhez jusson el, akik ezt használva könnyen és gyorsan tudják feldolgozni az írott szövegeket. Így a 75%-nyi értelmetlennek tűnő “zajt és zagyvaságot” megértve több hasznos információhoz juthassanak, hatékonyabb, pontosabban és gyorsabb döntéseket tudjanak hozni. Az adatok ugyanis mindig csak annyit érnek, amennyit képesek vagyunk belőlük megérteni.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés