Connect with us

Hirdetés

technokrata

Oroszország rájött arra, hogy mennyire fontos az adat

Dotkom

Oroszország rájött arra, hogy mennyire fontos az adat

Oroszországban minden olyan online szolgáltatást betiltanak, ahol a személyes adatok nem országon belül vannak tárolva.

Tegnap éjjel az orosz Duma elfogadta azt a törvényjavaslatot, miszerint az online szolgáltatóknak kötelező országhatáron belül tárolni a szolgáltatásaikhoz kapcsolódó személyes adatokat. Ez azt is jelentheti, hogy az olyan cégek, mint a Facebook és a Google, kötelezhet az ország helyi szerverparkok fenntartására. Mindezeken felül az alsóház által elfogadott törvényjavaslat szerint külföldi cégek nem küldhetnek a jövőben országhatáron kívül található szerverre adatokat, csak ha igazolják, hogy azokat törlik. A törvény várhatóan 2016 szeptemberében lép hatályba, amennyiben a felsőház is elfogadja.

Mi értelme van ennek?

Nem Oroszország az első, ahol ez a kérdés már felmerült, Kínában is nagyon hasonló folyamatok játszódtak le az elmúlt években. A méretük miatt is igencsak meghatározó országok vezetői ugyanis belátták, hogy minél több adat van külföldi kézen, annál inkább ellenőrizhetetlen a velük való kereskedelem, illetve azon tevékenységek, amelyek az adatok birtokában profitot hajthatnak a külföldi cégek, ezáltal sokszor államok malmára. Ez pedig ezen országok számára (is) nemzetgazdasági kérdés.

Egy külföldi szerverparkban lakó online szolgáltatás igénybevételekor ugyanis az egyes adatok – titkosítás ide vagy oda – az internetszolgáltatókon és a böngészőkön keresztül a weboldal és applikáció tulajdonosokig, sőt, még a mobiltelefon és laptopgyártóknál is sokszor megfordulnak, és az ezekkel való kereskedelem, illetve visszaélés komoly kockázat lehet egy ország számára.

A korlátozással azonban alkupozícióba kerülhet Oroszország azt illetően, hogy az egyes külföldi szolgáltatókat ne csak üzemeltetés oldalon kötelezzék a helyi üzemeltetésre, hanem második lépésben cégjogilag is megelőzzék azt, hogy különféle adóparadicsomokon keresztül transzfercégeken át szívjanak el 30-50%-ot minden kattintás után a helyi cégektől.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés