Connect with us
Hirdetés

technokrata

Nagyváros, mint az innovációk motorja

Dotkom

Nagyváros, mint az innovációk motorja

Így fejlesztenék a városi közlekedést a jövő szakemberei.

A „Kötetlen Pálya – utak az okos városba” infografika-versenyen több mint 60 hallgató kapcsolódott be a közös gondolkodásba és hozott okos városfejlesztési ötleteket az IBM Magyarország és a Climate-KIC pályázatára. A Föld lakóinak több mint fele él városokban és számuk 2050-ig a duplájára nőhet, ami újabb megoldásokat és innovációkat sürget. A díjátadón szakértők beszélgettek a kihívásokról és megoldásokról, valamint a smart city célkitűzésekről.

Tizenegy hazai egyetemről és főiskoláról, több mint 60 hallgató dolgozott csapatmunkában, hogy az IBM Magyarország és a Climate-KIC felhívására bemutassák, a nagyvárosi közlekedés mely területét és milyen megoldásokkal fejlesztenék, hogyan képzelik el a jövő nagyvárosait. Budapest mellett Szegedről, Pécsről és Sopronból érkeztek nevezések, a legaktívabbak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Széchenyi István Egyetem hallgatói voltak.

Az IBM Magyarország az elmúlt években több hazai egyetemmel, főiskolával épített ki szoros kapcsolatot, több intézménynél az oktatás- és tananyagfejlesztésben is részt vállal. Ugyanakkor nemzetközi szinten 2500 metropoliszban futnak okos városfejlesztési projektjei, amelyekhez a jövőben a Big Datát és integrált rendszereket értő szakértőkre lesz szükség, ezért is fontos számára, hogy a hallgatók figyelmét felhívja erre a kulcsfontosságú szakterületre.

Young-Drivers2-1500

A Climate-KIC európai tudás- és innovációs közösség közép-magyarországi régiója örömmel vállalt szerepet a verseny szervezésében, hiszen célja, hogy innovatív, a fenntarthatósági és klímaszempontokat is figyelembe vevő megoldásokat keressen és fejlesszen, a városi közlekedés pedig ennek kulcsfontosságú területe. „A pályamunkák révén most első kézből láthatjuk a jövő innovátorainak ötleteit, miközben egy fontos fenntarthatósági problémára irányítottuk a hallgatók figyelmét. Bízunk benne, hogy a beküldött ötleteket akár startupként vagy innovatív városfejlesztési projektként láthatjuk viszont” – tette hozzá Zentkó László, aki a Közép-magyarországi Régió projektvezetőjeként egy éves inkubációs programot ajánlott fel a díjazott csapatnak.

Színes parkolóhelyek, okos alkalmazások

A húsz beküldött pályamunka alapján a hallgatók leginkább a forgalmi dugók és parkolóhely keresés, a fenntarthatóság mentén a kerékpáros- és tömegközlekedésben tapasztalt problémákra hoznának fejlesztéseket, a megoldásokhoz pedig a smart city projektek alapkövei, a valós idejű adatfeldolgozás és felhő szolgáltatások kihasználása mellett a mobil eszközöket és specifikus applikációkat  használnák leginkább.

Több pályamunka komplex forgalomirányítási rendszerre, a városatyákat is segítő szoftverekre adott ötletet, míg fenntarthatósági szempontból alternatív közlekedési eszközök, műszerfalba integrált gazdaságosság kijelző és kerékpárosokat segítő megoldások merültek fel, vagy épp egy olyan színkód rendszer, ami a parkolás várható időtartama szerint jelölné a parkolóhelyeket. Az okostelefon pedig olyan eszköz a városlakók kezében, ami a lokáció-adatokon és forgalomfigyelésen keresztül nemcsak a felhasználók életét könnyíti meg, de a jövőben a forgalomirányításhoz és várostervezéshez is hasznos szempontokat adhat.

A fődíjat egy ilyen, applikációra épülő megoldás nyerte el, a CityMug csapat tagjai – Ambrovics Gergely, Berecz András, Temesi Márton és Hevesi Annabella – KARMA című pályamunkája egy városi autómegosztó rendszert mutat be, ami a gyalogosok és sofőrök valós idejű összekötésével a járművek kihasználtságát, így a forgalmi helyzetet is optimalizálná.

„Különösen értékes számunkra, hogy a jövő szakemberei felismerték, mennyire átfogó és komplex területről van szó” – értékelte a munkákat Hrobár Péter, az IBM Magyarország szakértője. A húsz csapat közel felénél, 9 csoportán több intézmény hallgatói kezdtek közös munkába, a különdíjat kiérdemlő CompleXity csapatban például a Budapesti Műszaki Egyetem, a Corvinus Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói dolgozták ki a pályamunkát, így a fejlesztési, gazdasági és vizuális szempontokra is egyformán odafigyeltek. A megoldásuk szintén egy applikációt javasol, amely a szórakozóhelyekről hazatérőknek nyújtana hasznos segítséget, így az éjszakai közlekedés biztonságát növelné.

A beküldött pályamunkákra  az IBM Facebook oldalán a közönség is szavazhatott, a hallgatók munkáira több mint kétezer-ötszázan voltak kíváncsiak. A díjátadón a kinyomtatott infografikákból alkalmi kiállítást is szerveztek.

A zsűri tagjai:

Balla Dóra – a MOME Tervezőgrafika Tanszékének vezetője,

Zubreczki Dávid – újságíró, az Urbanista és a Futurista blog szerkesztője,

Balogh Csaba – technológiai újságíró, a HVG.hu szerkesztője, egyetemi oktató,

Zentkó László – a Climate KIC projektvezetője,

az IBM Magyarország okos város szakértői voltak.

a1

a2

a3

a4

a5

a6

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés