Connect with us

technokrata

A németek szerint az internet olyan, mint a tej vagy a kenyér

Dotkom

A németek szerint az internet olyan, mint a tej vagy a kenyér

Eddig példátlan ítélet született a német legfelső bíróságon: az internet alapvető szükségletté vált.

A karlsruhei bírói testület döntése szerint a internetszolgáltatás kimaradása esetén az előfizető magánszemély kártérítést igényelhet, mert az állandó hozzáférés az internethez hosszú ideje már nemcsak a gazdaságban, hanem a magánéletben is “kiemelten nagy jelentőséggel bíró gazdasági jószág az életfenntartás szempontjából” (a ZDF riportja)

A BGH szerint ugyanez vonatkozik a vonalas telefonra is. Az ítélet alapján az otthoni internet és a vezetékes telefon azoknak a gazdasági jószágoknak a körébe tartozik, amelyek hozzáférhetőségének megszűnése “jelentős hatást fejt ki az életfenntartás anyagi alapjára”, ezért az előfizető a kár bekövetkezésének bizonyítása nélkül jogosult kártérítésre, ha nem tud élni a szolgáltatással. Ugyanakkor amennyiben helyettesíteni tudja a szolgáltatást – például rendelkezik internetezésre alkalmas mobiltelefonnal, illetve mobilinternet-előfizetéssel -, akkor a szolgáltatónak csak a helyettesítésből fakadó többletköltséget kell megtérítenie.

leo

A BGH egy magánszemély ügyében döntött, aki a szolgáltató hibájából két hónapig nem tudott otthonában internetezni, telefonálni és faxolni. Az illető mobiltelefonon tartotta a kapcsolatot környezetével. Szolgáltatójától nem csupán az ebből adódó költségek megtérítését követelte bíróságon, hanem kártérítést is a szolgáltatás kimaradásáért. Az ügyben eljáró bíróságok a többletköltség megtérítésére vonatkozó igényt jogosnak találták, a kártérítési igényt azonban elutasították, a felperes ezért egészen a legfelső bíróságig fellebbezett.  (MTI)

És itthon mi a helyzet? Jobb esetben a szolgáltató körberöhög, de erre is megvan a megfelelő fórum.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung galaxy
TAG Heuer Carrera

SmartWatch

Új luxus kollekcióval rukkolt elő a Tag Heuer

2020. szeptember 24. csütörtök
dell laptop

Kütyük

Dell laptop: iskolások számára ideális választás!

2020. szeptember 23. szerda
samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin