Connect with us

technokrata

Az ország, ahol a Google-nak esélye sincs

Dotkom

Az ország, ahol a Google-nak esélye sincs

Kínában nem a Google keresője, hanem a Baidu a menő és a YouTube se tud betörni a Youkou országába.

Viszonylag friss hír, hogy a kínai Google, a Baidu rekord eredménnyel zárta a harmadik negyedévét a kelet-ázsiai országban és teljes monopolhelyzetet élvezhet. A Baidu által nyilvánosságra hozott adatok szerint a vállalat profitja július-szeptemberben éves összehasonlításban 60 százalékkal 3,01 milliárd jüanre (106 milliárd forint) nőtt, miközben összbevétele elérte a 6,3 milliárd jüant (222 milliárd forint), ami 2011-hez képest csaknem 50 százalékos emelkedés.

A Baidu keresőóriás jelenleg a kínai piac több mint 78 százalékát mondhatja magáénak, jelentős mértékben megelőzve a 2010-ben a szárazföldi Kínából kivonuló, ezüstérmes Google-t, amely csupán 15 százalékos részesedést jegyez. Az internetezők számának növekedése mellett Kínában egyre nő az okostelefont használók aránya is, a legutóbbi adatok szerint a lakosság mintegy harmada már online adatforgalomra is alkalmas készülékkel rendelkezik. A Baidu adatai szintén ezt a trendet tükrözik, Robin Li, a vállalat vezérigazgatója úgy fogalmazott: a telefonos keresések három számjegyű növekedést mutatnak, ami cége jövőbeli stratégiáját is nagymértékben meghatározza.

A vállalat a negyedév során 614 millió jüant (21 milliárd forint) fordított kutatás-fejlesztésre, a tavalyi érték csaknem kétszeresét, a távlati tervek közt vállalatfelvásárlások és technológiatranszfer is szerepelnek. A cég emellett a mobilfizetési módok szélesítésén dolgozik, és igyekszik a használókkal minél jobban megismertetni a mobilhasználat lehetőségeit.

A Baidura ugyanakkor a jövőben megnövekedett verseny is vár, a korábban vírusirtóiról elhíresült Qihoo 360 fejlesztésével ugyanis új szereplő lépett a kínai keresőpiacra, amely augusztus óta 7 százalékos piaci szeletet tudott kihasítani magának. Ennek is köszönhetően a Baidu az év hátralévő hónapjaira lassabb növekedést valószínűsít, és mintegy 6,2-6,3 milliárd jüanes bevétellel számol.

A hétvégén pedig a kínai keresőóriás bejelentette, hogy felvásárolja a streaming videó portált, az iQiyi-t, mely az amerikai Netflixnek felel meg. Az iQiyi szolgáltatásai közé tartozik a tv műsorok és filmek online sugárzása, a Baidu pedig ennek előnyeit fogja összekovácsolni a keresőmotorjával, egyfajta videótéka formájában.  (MTI/WikiTech)Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin