Connect with us

technokrata

A Huaweit és a ZTE-t vizsgálja az USA

Dotkom

A Huaweit és a ZTE-t vizsgálja az USA

Nemzetbiztonsági kockázatokat rejthet magában a Huawei és a ZTE kínai cégek további terjeszkedése az amerikai piacokon, ezek feltárásába kezd egy kongresszusi testület csütörtökön. Eközben Angliában 2 milliárd dollár értékben fektet be a Huawei.

A kongresszus hírszerzési bizottsága megvizsgálja, hogy a kínai vállalatok fokozott piaci szerepe jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államokban, és esetlegesen adhat-e teret bármilyen kémtevékenységnek. A Huawei és a ZTE is tagadja a vádakat, mondván, tevékenységük pusztán üzleti jellegű. A világ második legnagyobb telekommunikációs felszereléseket gyártó vállalata, a Huawei arra is emlékeztetett, hogy a világ 50 legnagyobb telefonvállalatából 45 az ő termékeit használja, szeptember elején pedig egy jelentésében kémkedést ellenző politikáját hangsúlyozta.

A világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a ZTE szóvivője úgy fogalmazott: tiszteletben tartja az amerikai döntéshozók kétségeit, a vizsgálatot pedig arra fogja használni, hogy tisztázza magát a vádak alól. A vizsgálat a cégek tulajdonosi struktúráján, belső adatain és pénzügyi támogatásainak listáján túl a kínai kormányhoz és a kommunista párthoz való viszonyára is rákérdez. A kínai vezetéshez kötődő meghatározhatatlan kapcsolatuk és egyéb biztonsági félelmek komolyan akadályozzák a két cég terjeszkedését az amerikai mellett más piacokon is. A Huaweinek például emiatt nem engedélyezték a hatóságok tavaly a kaliforniai 3LeafSystems megvásárlását, áprilisiban pedig Ausztráliában zárták ki egy nagysebességű internethálózat kiépítésére kiírt pályázatból. Az Európai Unió májusban azt jelentette be: vizsgálódni kíván a ZTE és Huawei kínai bankoktól kapott kölcsöneit illetően, fennáll a lehetősége ugyanis, hogy a két vállalat bújtatott állami támogatásban részesül.

A Huawei nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy sosem veszélyeztette az Amerikai Egyesült Államok biztonságát. Emlékeztetett: a mostani meghallgatás nem egy újabb vizsgálat indulását jelenti, hanem a 2011 novemberében kezdődött folytatása. A Huawei közleményében leszögezte: nyitott a kongresszus vizsgálóbizottsága irányában. Mint írták, a bizottság tagjai februárban ellátogattak Sencsenbe, a Huawei központjába, ahol egy napot töltöttek, továbbá a társaság az elmúlt 10 hónapban minden dokumentumot, tényt és okiratot megosztott a bizottsággal, és továbbra is teljesíti a kéréseiket. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
honor

SmartPhone

A Honor 9X Pro már elérhető Magyarországon

2020. szeptember 16. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin