Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gigászi pénzt kell kifizetnie az Intelnek

Dotkom

Gigászi pénzt kell kifizetnie az Intelnek

A neves processzorgyártó cégnek 1.06 milliárd euró pénzbírságot kell fizetnie azért, mert korábban megpróbálta ellehetetleníteni a konkurens AMD-t különböző szerződésekkel.

Az Európai Unió trösztellenes bizottsága már 2009-ben elindította az eljárást az Intel ellen, de mára jutott odáig az ügy, hogy konkrét összeget is tudnunk, mely nem kevés: 1.06 milliárd euró. Ez az összeg a 2008-as forgalmának több mint a 4.1%-a. Az egymilliárd eurós bírság jelenleg a legnagyobb, amit az Unió valaha kirótt egy gazdasági társaságra, úgyhogy az Intel megint valamiben világelső.

Mint ahogy a vizsgálatból kiderült, rendkívül kedvező ajánlatokat adott az Intel több neves laptopgyártó vállalatnak is, így a Dell-nek, az NEC-nek, az Acer-nek, a Hewlett-Packard-nak és a Lenovonak is, melyek éltek is a lehetőséggel, így ezek a gyártók szinte csak inteles készülékeket dobtak a piacra 2002 és 2005 között. A trösztellenes bizottság a Media Saturn Holdingot is megvizsgálta, ugyanis Media Markt anyavállalata olyan megállapodást kötött az Intellel, mely szerint nem forgalmaztak AMD-s eszközöket.

Az AMD és az Intel egyébként már 2009-ben megállapodott a kártalanításról és az Intel 1.25 milliárd dollárt fizetett az AMD-nek kárpótlásul a tisztességtelen évekért. Ez azonban nem hatotta meg az Európai Unió-t és külön lefolytatta a vizsgálatát, mely ügyhöz az AMD-nek tulajdonképpen már semmi köze nincsen.

A pénzbüntetés kiszabása után az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini a következőket mondta: „Hiszünk abban, hogy ez a döntés egy rossz döntés és minden valóságot nélkülöz. A fogyasztókat semmilyen kár nem érte, ezért fellebezni fogunk.”

Az Intel természetesen nem szeretne rekorder lenni, ezért már a héten beadta a fellebbezést az ítélet ellen. Ennek egyik része egy négy napos tárgyalás egy öttagú bírói testülettel Luxemburgban. Az Intel ügyvédje, Nicholas Green szerint az Európai Bizottságnak nincs olyan bizonyító erejű dokumentuma, amely indokolná a bő egy milliárdos pénzbüntetést. Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor az Intel tovább viszi az ügyét az Európai Unió Bíróságára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés