Connect with us

Hirdetés

technokrata

A városok elvesztegetik az okos technológiákban rejlő lehetőségeket

Dotkom

A városok elvesztegetik az okos technológiákban rejlő lehetőségeket

A világ városainak nagy része elvesztegeti az úgynevezett okos technológiákban rejlő lehetőségeket, egyrészt azért, mert a magán- és a közszféra érdekeit nem tudják közös nevezőre hozni, másrészt azért, mert az Accenture tanulmánya szerint a technológiai kezdeményezéseknek sokszor nincs egyértelmű, kézzelfogható előnye a fogyasztók és a városlakók számára.

A vezetési tanácsadással és technológiai szolgáltatásokkal foglalkozó világcég tanulmányában egy újabb okként megemlítette azt is, hogy sokszor maguk a városok, országok sincsenek meggyőződve arról, hogy a beruházások, amelyeket elvárnak tőlük, valóban megtérülnek, illetve társadalmilag és gazdaságilag hasznosak.

Szakértők szerint jó példa erre a még csak papíron lévő elektronikus útdíj-rendszer, amelynek működése milliárdokat hozna például Magyarországnak, bevezetéséről azonban, vélhetően az érdekellentétek miatt, évek óta nem tudnak megegyezni az érintettek. Annak ellenére sem, hogy minden technikai és egyéb feltétel adott a működtetéséhez. Ehhez hasonló példa fővárosi tömegközlekedési cég esetében a még meg nem valósult elektronikus utastájékoztatási és díjfizetési rendszer.

Bacsó Tibor, az Accenture magyarországi ügyvezető igazgatója kedden, a Föld Napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, 2020-ra 5 milliárd ember fog városokban élni, így ők lesznek a Föld erőforrásainak legnagyobb fogyasztói.

Hozzátette, miközben a városlakók is jelentős urbanizációs kihívásokkal néznek szembe, folyamatosan növekvő szükségleteik miatt a városoknak is egyre nagyobb gazdasági és társadalmi problémákat kell kezelniük.

Az ügyvezető kifejtette, az Acccenture “intelligens város – smart city” koncepciója a meglévő infrastruktúrákhoz társítja az új digitális eszközöket, amelyek egyesítésével új megoldásokat lehet bevezetni. Gátolja azonban változást, hogy a városok jó része külön-külön, egyedi projektek keretében fejleszti például energetikai, közlekedési, egészségügyi, közbiztonsági rendszerét, illetve infokommunikációs technológiáját, átfogó stratégia és keretprogram nélkül.

Az Accenture szerint Magyarországon is érdemes a városoknak felmérniük a koncepcióban rejlő lehetőségeket. Egy intelligens város ugyanis nemcsak a környezet szennyezését csökkentheti, hanem magas színvonalú szolgáltatásaival és élhető környezet kialakításával vonzza a tehetséges fiatalokat, növeli a beruházások számát, élénkíti a gazdasági környezetet és segítheti új iparágak kifejlődését, ezzel is hozzájárulva az életszínvonal növeléséhez.

A társaság tanulmánya szerint London már felfedezte a digitális infrastruktúrában rejlő lehetőségeket, polgárai számára kifejlesztette és ingyenesen elérhetővé tette a Londoni Adattárat, egy hivatalos honlapot, amely számos közérdekű adathoz enged hozzáférést. Ezzel nemcsak innovatív ötletek és alkalmazások kifejlesztését is lehetővé tette, hanem üzleti vállalkozások létrejöttét.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés