Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az ókorba repít a Google

Dotkom

Az ókorba repít a Google

Jelenleg még csupán 27 szöveg szerepel az ókori földrajzi helyek keresőprogramban, de néhány hónapon belül számukat több százra akarják növelni.

A GAP (Google Ancient Places, Google ókori földrajzi helyek) program keretében olyan webes alkalmazást fejlesztenek ki, amellyel a Kr.e. 500 és Kr.u. 500. közötti időszakból származó klasszikus szövegekből az érdeklődők kikereshetik az antik földrajzi helyekre történő utalásokat – olvasható a PAst Horizons régészeti hírportálon.

A projekt nemzetközi együttműködésben valósul meg,  amelyben egyebek közt a Southamptoni Egyetem, az Edinburgh-i Egyetem, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem szakemberei vesznek részt. Speciális szoftver segítségével kideríthető, hogy a szövegen belül milyen gyakran történik említés például valamilyen településről, a GAP bemutatja az utalásokat, sőt a keresett földrajzi helyeket, településeket térképen is elhelyezi. Megkereshetők a program segítségével azok a művek, szövegek is, amelyek az adott korral és földrajzi helyszínekkel foglalkoznak A GAP ezen felül bekapcsolódik egy tágabb, az antik világgal foglalkozó ingyenes adatbázis-hálózatba, a Pelagiosba. Ennek révén a felhasználók az ókori szövegeken kívül a régészeti leletekkel kapcsolatos információkhoz és történelmi dokumentumokhoz is hozzáférést nyerhetnek.

“Jelenleg nagyon sok ókori szöveg csak az elit intézetek, egyetemek kutatói számára hozzáférhető. A GAP lehetővé teszi egy sokkal szélesebb felhasználói kör számára, hogy megismerje, felfedezze az antik világot” – hangsúlyozta Leif Isaksen, a Southamptoni Egyetem elektronikai és számítástechnikai intézetének kutatója.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés