Connect with us

technokrata

A Nemzeti Galéria festményei gigapixeles felbontásban az interneten

Dotkom

A Nemzeti Galéria festményei gigapixeles felbontásban az interneten

A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) gyűjteményének tizennyolc kiemelkedő jelentőségű festménye került fel gigapixeles felbontásban a múzeum honlapjára; négy képhez interaktív alkalmazás is készült.

Az európai uniós forrásból megvalósult fejlesztés célja, hogy a legmodernebb technikát alkalmazva mindenki számára elérhetővé tegye a magyarországi festészet leghíresebb alkotásait, többek között Bogdány Jakab, Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József, Ferenczy Károly, Vaszary János és Kondor Béla festményeit – tájékoztatta a Nemzeti Galéria kedden az MTI-t.

A műalkotások a  microsite-on nagy felbontású képek segítségével akár otthonról is tanulmányozhatók. A gigapixeles felbontásban digitalizált képeken a festők minden egyes ecsetvonása látszik, az alkotások legapróbb részletei is megfigyelhetők. A nagy felbontású képek mellett a honlap látogatói egy új alkalmazás segítségével négy műtárgyról érdekes részleteket is megtudhatnak: az interaktív utazás a festmények világában menüpont alatt olvashatnak a művek születéséről és az alkotók életéről, valamint az egyes szereplők, tárgyak magyarázatát, jelentését is megismerhetik.

Néhány kattintás után kiderül, mit jelent a pünkösdi rózsa MS mester híres táblaképén, mit szimbolizál a kék szín Paizs Goebel Jenő festményén, miből lehet arra következtetni, hogy az úgynevezett Fonó Mária című gótikus táblaképet megcsonkították, és hogy hol található Benczúr Gyula Budavár visszavételét ábrázoló festményén Savoyai Jenő alakja. Az új képek és alkalmazás elkészítésében a Galéria ismét a korábbi digitalizációs projektek partnerével, a www.360world.eu céggel működött együtt. A fejlesztés a MásKépMás-MásKéppLáss! elnevezésű TÁMOP pályázat keretében valósult meg.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

dell laptop

Kütyük

Dell laptop: iskolások számára ideális választás!

2020. szeptember 23. szerda
samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin