Connect with us

technokrata

Milyen elektronikai terméket vásárolunk karácsonyra?

Dotkom

Milyen elektronikai terméket vásárolunk karácsonyra?

Idén is többet költünk karácsonyi ajándékra, de kevesebbet veszünk hitelből

Az LG Electronics negyedik éve készíttet karácsonyi vásárlási szokásokra vonatkozó kutatást Magyarországon. Idén összességében a válaszadók 43%-a tervezi elektronikai és telekommunikációs eszközök vásárlását, amelyeket főként gyerekek, házastársak és barátok/barátnők kapnak majd. A mintában szereplők 41%-a a legkedvezőbb árat kínáló boltba látogat el a karácsonyi elektronikai termékek vásárlásakor. Az eddigi évektől eltérően online kérdőíves felméréssel 2217 férfit és nőt kérdeztek meg, a 16-59 éves korcsoportból, ami az internethasználókra nézve reprezentatív mintát képez településtípus és kor alapján. A megkérdezettek 45%-a férfi, 55%-a pedig nő volt, a mintában szereplők 45%-a Budapesten vagy megyei jogú városban él. A válaszadók anyagi helyzetét tekintve, 41%-kuk egy főre jutó havi bevétele eléri vagy meg is haladja a 100 ezer forintot.
Mikor vásárolunk?
A vásárlás időzítésére vonatkozó kérdések alapján a válaszadók 27%-a két hónappal, 26%-a egy hónappal, 33%-a két-három héttel és csupán 8%-a egy héttel karácsony előtt kezdi el az előkészületeket. A válaszadók idén két markáns csoportra oszthatók: az „előrekészülőkre” (akik legalább két-három héttel előbb elkezdik a készülődést) és az „utolsó pillanatra hagyókra” (akik egy hetet vagy még annál is kevesebbet szánnak a bevásárlásra). A férfiak, illetve a 16-29 éves korosztályba tartozó fiatalok azok, akik a korábbi években és idén is az utolsó pillanatokra hagyják a vásárlást.

Kinek?
A válaszadók általában legkevesebb 4-6 főnek, de inkább többnek vásárolnak ajándékot. A megkérdezett nők 35%-a 7-10 főnek vásárol, ami jelentheti azt, hogy a férfiak helyett is ők vásárolnak. Korcsoport szerinti eloszlást tekintve 16 és 59 év között minden csoport körülbelül egyharmada ajándékoz 7-10 főnek.

Mit?
Minden terméket beleértve az illatszer (62%), könyv (55%), játék (50%) és a ruha (47%) lesznek idén a „slágertermékek”. Különböző elektronikai készülékeket – háztartási, szórakoztatóelektronikai és számítástechnikai eszközöket – összességében a válaszadók kétötöde (38%) tervez ajándékozni (telekommunikációs eszközökkel kiegészítve ez az arány 43%-ra nő). Háztartási elektronikai készülékeket 18%; szórakoztató elektronikai készülékeket 18%; számítástechnikai berendezéseket és eszközöket pedig 17% tervez venni (illetve egy részük már megvette).
Háztartási elektronikai termékeket a nők és a férfiak közel azonos arányban terveznek vásárolni, míg szórakoztatóelektronikai (29%), számítástechnikai (26%) és telekommunikációs termékekre (19%) egyértelműen a férfiak fognak többet költeni. Szórakoztatóelektronikai eszközöket nagyobb arányban a férfiak és a 40 év feletti korosztály, illetve a budapesti és a megyeszékhelyen élők terveznek vásárolni. A férfiak és a 40 év felettiek járnak élen a számítástechnikai és telekommunikációs eszközök vásárlásában is, a 40-49 éves korosztály 23%-a választ számítástechnikai, 17%-a pedig telekommunikációs terméket.

A háztartási elektronikai készülékek tervezett vásárlása ezzel szemben egységesebb képet mutat. Nincs jelentős differencia az egyes társadalmi, demográfiai csoportok mentén, ez a termékcsoport mindenki számára alternatívát jelent az ajándékok megvételekor.

Számítástechnikai termékeket a vásárlók nagyobb hányada a gyerekeinek veszi (58%), 25 %-uk pedig a házastársnak, élettársnak és csak aztán az egyéb családtagoknak. A szórakoztatóelektronikai termékeknek is a gyerekek a fő célcsoportja, akik 49%-ban, a házastársak/élettársak pedig 35%-ban számíthatnak ilyen jellegű meglepetésre. Az arányok hasonlóképpen alakulnak a telekommunikációs termékek esetében is, azonban a háztartási eszközök terén a házastárs/élettárs (35%), illetve a szülők (34%) számítanak a fő megajándékozottnak.

Milyen elektronikai eszközöket vásárolunk 2011-ben?
A nagyobb háztartási elektronikai termékeket − mosógép és hűtő − megelőzik a kisebb konyhai eszközök, úgy, mint a robotgép/botmixer, kávéfőző vagy kenyérsütő. Ugyanakkor a nagyobb beruházásokat nézve a válaszadók 4%-a tervez mosógépet, 2%-a hűtőt és 1%-a légkondicionálót vásárolni.

Bizonyos termékcsoportok az átlagnál nagyobb érdeklődésre tartanak számot életkor szerint. A robotgép/botmixer minden korcsoport kedvence, ezen felül pedig a 16-29 éves korcsoport porszívót és szendvicssütőt, a 30-39 évesek kenyérsütőt, a 40-49 évesek elektromos fogkefét és borotvát, míg az 50 évnél idősebbek hajszárítót, kenyérsütőt és porszívót vásárolnak majd.

Kisebb értékű eszközök szemben a nagyobb ajándékokkal
A válaszadók egy része valamilyen nagy értékű szórakoztatóelektronikai készülék vásárlását tervezi: 25%-uk plazma vagy LCD tévét, 10%-uk digitális kamerát, 6%-uk házimozi rendszert és 7%-uk asztali DVD lejátszót tesz a fa alá. A megkérdezettek 36%-a pedig csupán kiegészítőket − pendrive-ot, fülhallgatót, memóriakártyát − fog venni.

Ha a kor szerinti megoszlást tekintjük, az 50 évnél idősebbek vesznek a legnagyobb arányban plazma vagy LCD tévét, kisebb elektronikai kiegészítőket pedig nagyobb valószínűséggel a 16-29 és a 40-49 évesek választják.

Számítástechnikai eszközök esetében a kisebb számítástechnikai kiegészítők (memória, winchester, videokártya stb.) tervbevétele az elsődleges (48%), de a teljes konfigurációk vásárlását tervezők száma is összességében nagy: a mintában szereplők 21%-a laptopot, 13%-a tabletet, 11%-a pedig asztali gépet vásárolna.

 

Tervezett költések
A kérdőív kitöltésének időszakában a válaszadók fele még nem tudta, hogy mennyit fog költeni. Azok, akik tudták, többnyire 25 ezer forintot meghaladó összeget szánnak elektronikai termékekre összesen, átlagban 56 ezer forintot. Ez az érték esetükben valószínűsíthetően meghaladja a tavaly elköltött forintösszegeket.

A legbizonytalanabbak a legidősebbek (50-59 évesek) illetve a megyeszékhelyen élők; elektronikai cikkekre a legkevesebbet a két fiatalabb korosztály tagjai illetve a nők fogják költeni (átlagban 46 ezer forintot); a legtöbbet pedig a férfiak, a 40-49 évesek illetve a kisebb városok lakói (átlagban 67-69 ezer forintot). A tavalyi évhez képest biztosan többet fognak költeni a két fiatalabb korosztály tagjai, illetve a nők, akik mint láttuk, a legkevesebbet fogják a karácsonyi vásárlásra fordítani.

Készpénz vagy bankkártya
Az idősekkel ellentétben a 16-29 éves korosztály az, aki leginkább a készpénzes vásárlás felé hajlik, a bankkártyájukat pedig az 50-59 éves csoport használja a leginkább (57%). Az ajándéknak szánt elektronikai termékek megvásárlását legtöbben még nem tudták, miből finanszírozzák, viszont akik kész elképzeléssel rendelkeztek, azok közül 11% saját forrásból allokál, illetve lesznek olyanok, akik többen összeadják majd a vételárat (24%).

Hol költünk?
Idén a nagy elektronikai szaküzletek és hipermarketek mellett jelentős szerepet kap az internetes vásárlás is. A megkérdezettek év közben csak ritkán vásárolnak elektronikai készülékeket vagy egyéb cikkeket az interneten. A hazai fogyasztókat az árérzékenység és körültekintés jellemzi karácsonykor az elektronikai termékek vásárlásakor, ami azt jelenti, hogy 41%-uk a legkedvezőbb árat kínáló boltba látogat el.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin