Connect with us

technokrata

Jaj a kiberbűnözőknek

Dotkom

Jaj a kiberbűnözőknek

Az uniós tagállamok pénteken megállapodtak, hogy szigorítják a kiberbűnözőkre kiszabható büntetéseket, miután az utóbbi hetekben komoly támadások érték a francia kormány, európai intézmények és a Citigroup számítógépes rendszereit.

Az új szabályozás értelmében, amelyet még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, a hackerek legkevesebb ötévi börtönbüntetéssel sújthatók, ha a bíróság bűnösnek találja őket az információtechnológiai rendszerekben történt súlyos károkozásban.

Szigorúbb büntetésekkel sújtják a zombi számítógépes hálózatokon – más néven botneten, azaz kéretlen üzenetek, spamok küldésére programozott fertőzött számítógépek hálózatán – keresztül elkövetett törvénysértéseket is, valamint az internetes alapú személyazonosság-lopást. Az illegális adathalászat is bűncselekmény lesz a jövőben az Európai Unióban.

A 27 tagállam abban is megegyezett, hogy felgyorsítja az Europolon, az Európai Unió rendvédelmi ügynökségén belül létrehozandó kiberbűnözés elleni egység felállítását célzó igazságügyi és rendőri együttműködést.

“A tagállamok e széles támogatása alapján képesek leszünk intézkedni” – mondta újságíróknak Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az uniós igazságügy-miniszterek luxemburgi tanácskozása után.

A kormányok világszerte nagy erőfeszítéseket tesznek a számítástechnikai biztonsági stratégiák kidolgozása érdekében a kibertámadásokkal és az államok közötti elektronikus hadviseléssel kapcsolatos aggodalmak miatt.

Februárban Franciaországot érte kibertámadás a G20 országcsoport pénzügyminisztereinek párizsi tanácskozása előtt, a márciusi uniós csúcstalálkozó előestéjén pedig európai intézményeket vettek célba számítógépes bűnözők. A héten a Citigroup amerikai székhelyű pénzintézet kártyatulajdonosaira vonatkozó adatokat szereztek meg hackerek, de támadás érte a Google, a Sony, a Nintendo és a Lockheed Martin cégeket is.

A spanyol hatóságok pénteken jelentették be, hogy őrizetbe vették a magát Anonymousnak nevező nemzetközi hackercsoport spanyol részlegének három vezetőjét. A csoport vállalatok és kormányok honlapjaira hatolt be világszerte.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu