Connect with us

technokrata

Évi legalább egy vírusfertőzés

Dotkom

Évi legalább egy vírusfertőzés

A digitális kártevők és a kéretlen leveket keserítik meg leginkább az internetezők életét.

A VIPRE vírusirtó hazai képviseletének megbízásából több mint 3000 egyéni és vállalati felhasználó megkérdezésével olyan mindennapos informatikai témákról faggatták a kérdőív kitöltőit, mint például a vírusvédelem, az elektronikus levelezés, a közösségi portálok vagy az egyre divatosabb táblagépek használata. A felmérés rávilágít arra, hogy a felhasználók számára a legfontosabb kihívást 2011-ben is még mindig a spamek és a vírusok elleni védekezés jelenti: a válaszadók 58 százaléka jelezte, hogy az utóbbi egy évben egyszer legalább megfertőződött a számítógépe.

A megkérdezettek 48 százaléka minden nap töröl kéretlen leveleket online postaládájából. Bár Bill Gates 2006-ra jósolta a spam levelek megszűnését, az elmúlt 5 év alatt sem sikerült végleges megoldást találni erre a vállalati és az egyéni felhasználók széles rétegeit egyaránt érintő problémára.

Vírusvédelem
A válaszadók 98 százaléka használ valamilyen vírusirtót informatikai eszközein, viszont csak 24 százalékuk fizet is a biztonsági szoftverért. A megkérdezettek 58 százaléka jelezte, hogy megfertőződött a számítógépe az elmúlt egy évben. A vírusvédelmi licencekkel kapcsolatos kérdésre adott válaszokból kiderül, hogy a kérdőívet kitöltő felhasználók közel kétharmada jó ötletnek tartja a szokásostól eltérő licencelési technikákat, például a korlátlan családi licencet (65 százalék) – amellyel az egy háztartásban található összes számítógép egy előfizetéssel védhető – illetve a lejárat nélküli licencet (61 százalék).

Számítógép-használat
A megkérdezettek több mint 56 százaléka legalább két számítógéppel rendelkezik egy háztartásban. Táblagépet a kérdőívet kitöltők 5,5 százaléka használ, és további 25 százalékuk tervezi, hogy a közlejövőben vásárol ilyen eszközt. A megkérdezett felhasználók körében – például az észak-amerikai vásárlási trendekkel szemben – az iPad mellett az Android rendszert futtató táblagépeket is szívesen vásárolnak. A táblagép tulajdonosok és a vásárlást tervező válaszadók számára a kedvező ár csak másodlagos szempont volt a kiválasztás során, mert az eszköz márkája és minősége játszott inkább meghatározó szerepet a döntésben. Az alkalmazások csupán a harmadik helyre szorultak, hiszen az eszközök előnye csak a használat során mutatkozik meg az applikációkon keresztül.

Levelezés
A megkérdezettek 59 százaléka rendelkezik freemail és 49 százaléka Gmail postafiókkal. Meglepő módon mindössze minden 10. megkérdezett használja a Facebook saját e-mail szolgáltatását. Továbbra is mindennapos problémát jelent a spam: a megkérdezettek 48 százaléka naponta töröl kéretlen elektronikus levelet postafiókjából.

Közösségi portálok
A megkérdezettek több mint kétharmada használja aktívan a Facebook és az Iwiw közösségi oldalakat. A Facebook meredeken felfelé ívelő fejlődésével és folyamatos térnyerésével szemben az Iwiw stagnál, miközben a Twittert mindössze a válaszadók 4 százaléka használja. A kérdőívet kitöltő felhasználók 16 százaléka egyetlen közösségi portálon sem aktív.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

scale 3

Kütyük

Már wifin is csatlakozik a Huawei legújabb okosmérlege

2021. február 25. csütörtök
Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin