Connect with us

technokrata

A Kürt és a Pannon Egyetem integrált biztonsági rendszert fejlesztett ki

Dotkom

A Kürt és a Pannon Egyetem integrált biztonsági rendszert fejlesztett ki

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. bicskei autópálya mérnökségén zajlik annak az integrált biztonsági rendszernek a tesztüzeme, amelyet a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai kara a Kürt Zrt.-vel közösen fejlesztett ki az elmúlt években.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) Jedlik Ányos pályázatán a Pannon Egyetem valamint a KÜRT Zrt. 300 millió forintos támogatást nyert el 2005-ben. A pályázat az elkülönülten működő biztonsági rendszerek integrációját célozta, lehetővé téve azok hatékonyabb működtetését és magas szintű összehangolását, olvasható az NKTH közleményében.

 A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara valamint a KÜRT Zrt. kutatásai olyan rendszer kifejlesztését célozták, amely az egyes biztonsági berendezések – pl. füstjelzők, mozgásérzékelők, beléptető-kapuk, videó-megfigyelő rendszerek, informatikai biztonsági rendszerek – adatainak intelligens kiértékelésével önállóan, kevesebb emberi beavatkozás mellett képes döntéseket hozni. Így például lehetővé válik az egyes riasztási események értékelése (minél több berendezés adatainak összevetésével) és a téves riasztások kiszűrése.

A rendszernek köszönhetően megelőzhető a többi között, hogy feleslegesen kelljen az épületeket hosszabb időre kiüríteni. Ugyanakkor az ilyen módon integrált rendszer sokkal komplexebb biztonsági szabályokat is képes értelmezni, mint a szigetszerűen működő rendszerek – mi több, akár a veszélyhelyzetek előrejelzésére is alkalmas lehet. Az integrált rendszerek működtetése adott esetben kevesebb költséggel is járhat, mint a különálló, ezért gyakran redundáns rendszereké.

Az NKTH kiírása szerint: a “Módszertan kidolgozása logikai, fizikai és humán biztonsági technológiák integrálására intelligens ágenseken alapuló eszközök alkalmazásával” címet viselő program az NKTH egyik stratégiai kutatásokat célzó programja volt. Olyan középtávú, felhasználás- és hasznosítás-orientált projektjavaslatok kaphattak támogatást, amelyek vállalatok és kutató-fejlesztői műhelyek együttműködésében valósultak meg, illetve amelyek jelentős társadalmi és gazdasági hatással rendelkeztek.

A KÜRT Zrt. és a Pannon Egyetem közös projektje jól példázza, hogy az NKTH milyen célokat kíván a stratégiai kutatások támogatásával megvalósítani. A KÜRT olyan, nemzetközi szinten is újdonságot jelentő termék kifejlesztését vállalta, amely a cég innovatív munkahelyein, csúcstechnológiák felhasználásával valósulhatott meg. A Pannon Egyetem és a KÜRT Zrt. együttműködése követendő példája lehet a hazai kutatás-fejlesztési programok sikeres megvalósulásának.

Az NKTH 2008 óta a Nemzeti Technológia Program keretében támogatja a stratégiai kutatási és fejlesztési projekteket. A program célja az erőforrások még nagyobb mértékű koncentrációja volt: 2008-ban az eredetileg tervezett 20 milliárd forinthoz képest (részben a gazdasági válságra való tekintettel) összesen 30 milliárd forinttal támogatta a releváns projektjavaslatokat. A programot az NKTH – az előzetes terveknek megfelelően – 2009-ben is kiírta. Az első forduló pályázatainak értékelése várhatóan a következő hetekben befejeződik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin