Connect with us

technokrata

Kiberháború a Wikileaks miatt

Dotkom

Kiberháború a Wikileaks miatt

Julian Assange, a szervezet alapítója az első politikai fogoly a briteknél, Mahatma Gandhi óta.

Másfél hete írtunk a nemzetközi médiát egyöntetűen megmozgató, általános politikai reakciókat kiváltó Wikileaks kiszivárogtatásról. Mint ismert, nagyjából 250 ezer hivatalos, titkosnak minősített dokumentumot tett közzé a site, illetve ezzel párhuzamosan olyan nemzetközi újságokban, mint a német Der Spiegel vagy a spanyol El Pais, közöltek részleteket. Pontosabban – saját állításuk szerint – ennyi irat van a Wikileaks birtokában, melyből azonban eddig alig néhány száz vált elérhetővé.

Julian Assange, a Wikileaks egyik alapítótagja

Az azóta eltelt időszakban még jobban felforrósodott a levegő Julian Assange, a Wikileaks egyik alapítótagja körül, aki gyakorlatilag az ügy arcává vált. A férfit még nyáron, Svédországban nemi erőszakkal vádolták meg, így azóta bujkálni kényszerült. Pár nappal ezelőtt azonban feladta magát Londonban, ahol a helyi rendőrség őrizetbe is vette. Ezzel Assange lett az első politikai fogoly Nagy-Britanniában, Mahatma Gandhi letartóztatása óta. A férfi abban bízott, hogy elegendő mennyiségű készpénzzel rendelkezik ahhoz, hogy óvadék kifizetésével szabadlábon védekezhessen. Az előzetes meghallgatást végző bíróság azonban másként gondolta, és elutasította az óvadék kiszabásának lehetőségét, így Assange kénytelen rácsok mögött várni tárgyalására.

Eközben a Wikileaks-et folyamatos támadás éri, legális és illegális irányból egyaránt. Utóbbi több DoS-támadás képében csúcsosodott ki, így az oldal az elmúlt másfél hétben néha elérhetetlenné vált a hatalmas terhelés miatt. Meg azonban nem szűnt, még Assange letartóztatását követően sem: az eddig névtelenül háttérbe húzódó önkéntesek tovább viszik a fogva tartott ausztrál álmát, és mindenki számára elérhetővé teszik az USA által felhalmozott, bizalmas és/vagy titkos információkat. A Wikileaks tükrözésével, illetve túlterheléses támadások elleni speciális védelmével sokkal nehezebben kiiktathatóvá vált az információforrás.

Nagyobb gondot jelenthet, hogy a szervezet pénzügyi forrásai szinte pillanatok alatt kiapadtak. Először a PayPal, majd a Visa és a MasterCard tette lehetetlenné, hogy az internetezők adományaikkal támogassák a Wikileaks-et, illetve a site eredeti hosting szolgáltatója is felmondta a webhely üzemeltetésére vonatkozó szerződést. Svájc azzal a hivatkozással fagyasztotta be Assange bankszámláját, hogy annak létrehozásakor állítólag valótlanul azt közölte a helyi pénzügyi szervezettel, a közép-európai országban lakik.

Wikileaks - a Visa.com megtamadasa

FIRE FIRE FIRE!!! WEAPONS, Visa.com taken down instantaneously – a hackerek twitter bejegyzései

De nem maradtak adósak a szólásszabadságot mindennél előrébb helyezők táborának radikálisabb tagjai sem. Sorra megtámadták a Wikileaks ellen fellépő amerikai vállalatok weboldalait, a számukra legrosszabb időszakban, a karácsonyi bevásárlási napok kellős közepén. Pár órája pedig a svéd kormányzat webhelyét tették elérhetetlenné (azóta már újra működik). A támadások némelyikét az Anonymous nevű csapat vállalta magára, „Operation Payback” (Visszavágó Hadművelet) nevű „zászló” alatt.

Az Interneten tehát egyfajta „irreguláris” hadjárat folyik. Szemben például az észt-orosz konfliktussal, ezúttal amerikai nagyvállalatokat támadnak ideológiai okokból önkéntes, államokhoz nem köthető hackerek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu