Connect with us

technokrata

Kiherélnék a Skype-ot és a Gmailt az indiaiak

Dotkom

Kiherélnék a Skype-ot és a Gmailt az indiaiak

Kormányzati szintű zsarolás.

Nemrég nagy nyilvánosságot kapott a világ második legnépesebb országának BlackBerry ultimátuma. Arra kényszerítette az indiai vezetés a z okostelefon gyártóját, hogy döntsön: ha el akar adni készülékeket az országban, akkor tegye a kormányzat számára feltörhetővé a kommunikációban alkalmazott titkosítást. Erre a szervezett bűnözés és a terrorizmus felszámolása miatt van szükség, hangzott az indoklásban.

Nos, az indiaiak nem álltak meg itt, most a Gmail és a Skype került célkeresztbe. Ismeretes, hogy a Google tulajdonában levő e-mailszolgáltatás erős titkosítást alkalmaz a szöveges kommunikáció védelmére, és a Cisco-val kacérkodó VoIP-kliens is védett a hallgatózás ellen. A korábbihoz hasonló követelésekkel áll a helyi – egyébként demokratikusan választott – vezetés az amerikai vállalatok elé. „Ha egy vállalat távközlési szolgáltatást biztosít Indiában, akkor az összes kommunikációt elérhetővé kell tennie az indiai biztonsági szolgálatoknak. Ha a Google vagy a Skype ezt nem teszi hozzáférhetővé, akkor nem lehet jelen a piacon.” – hangzott a kormányzati álláspont.

A két vállalat egyelőre még nem kapott hivatalos felkérést, de ez a helyi források szerint csak napok kérdése. Nem tudni, hogy miként reagálnak az indiaiak ultimátumára, hiszen a helyi piac hatalmas, a kínaiéval vetekszik, jelentős bevételkiesést okozna számukra, ha egyszerűen feladnák Indiát. Ugyanakkor egy ilyen kérésnek nem könnyű eleget tenni még akkor sem, ha arra hajlandónak mutatkozik a vállalat: a BlackBerry-ket fejlesztő RIM például nem tartotta a szeptember 1-i határidőt. A helyi vezetés elnéző volt, és további két hónapot adott a RIM-nek, hogy hozzáférést nyújtson az adatokhoz, vagy tiltva legyen a rajta futó szolgáltatás.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin