Connect with us

technokrata

Mire kell vigyázni a reptéren?

Dotkom

Mire kell vigyázni a reptéren?

Legyen gyanús az Internet-terminálon szokatlan üzenet!

Nemcsak a repülésirányító rendszer fertőződhet meg a trójai programmal, amitől aztán szélsőséges esetben lezuhan a repülőgép; egyéb IT-biztonsági veszélyek is leselkednek a modern kor embereire a légiközlekedés kapcsán. Kockázatos nyílt Wi-Fi hálózaton keresztül csatlakozni az Internetre, állítja a Symantec, hiszen a felhasználónak legtöbbször fogalma sincs, ki a szolgáltató és még kik kapcsolódnak az általa is használt szolgáltatáshoz. Azt hihetnénk, hogy a reptereken nagyobb a biztonság, ám a sárga-fekete vállalat szerint ez nem feltétlenül van így.

Defense Center Installer scareware repteri terminalon.JPGNick Johnston, a Symantec Hosted Services részlegének vezető szoftvermérnöke nemrég Anglia egyik nagy repülőterén az egyik Internet-terminálon egy szokatlan párbeszédablakkal találkozott. A magát „Defense Center Installer”-nek nevező ablakról kiderült, hogy egy hamis antivírus alkalmazást (scareware) igyekszik legitimnek beállítani. Miközben elhiteti a felhasználóval, hogy telepítésére szükség van, a háttérben olyan dolgokat tesz, amiket az internetező – ha tudna róla – biztosan nem engedélyezne. Megnyitja a számítógépet távoli hozzáférésre, egyéb kártevőket másolhat fel, titkosíthat bizonyos adatokat a merevlemezen – és a sort még lehetne folytatni.

Johnston szerint az, hogy a reptéri terminál fertőzött volt ezzel a malware-rel, azt jelzi, hogy nem megfelelően védett, így akár más digitális károkozó is meglapulhat rejtve a rendszerben. Olyan, ami a scareware-nél sokkal veszélyesebb lehet; például egy, a billentyűzet-leütéseket figyelő program (keylogger), ami eltulajdoníthatja belépő-azonosítóinkat és jelszavainkat. Éppen ezért a szakember azt javasolja, hogy a nyilvános terminálokat ne használjuk felhasználó-hitelesítésre, azaz ne lépjünk be róluk postafiókunkba, internetes bankfiókunkba, közösségi hálózatokba stb. Különösen kellemetlenül járhatunk ugyanis, ha pont elutazásunkat követően nullázzák le bankszámlánkat – egy másik országban pénz nélkül igen keservessé válhat az örömtelinek tervezett nyaralás…Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin