Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Facebook-vírus

Dotkom

A Facebook-vírus

“Az emberek 98%-a nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót”

Néhány nappal ezelőtt a félmilliárdból megközelítően 100 millió Facebook felhasználó személyes adatai kerültek ki letölthető formában az internetre. A torrent hálózatokon terjedő, 2,8 gigabájt méretű fájlban kizárólag nyilvánosan is hozzáférhető adatok szerepelnek, ám nem valószínű, hogy a felhasználók hozzájárulnának, hogy azokat egy speciális szoftverrel így összegyűjtsék és közzétegyék.

A Facebook számokban
A világ 1000 leglátogatottabb oldalának listáját a Facebook vezeti. Naponta 570 millió látogatója, összesen 500 millió regisztrált és 400 millió aktív felhasználója van az oldalnak, ahol a tagok átlagosan 130 ismerőssel rendelkeznek és havonta 70 új tartalmat, együttesen pedig 1 milliárd képet töltenek fel.

Egy másik átverés áll a tegnap Magyarországon is megjelent álvideó mögött. A “Az emberek 98%-a nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót” címmel terjedő üzenetre eddig több mint 65 ezer felhasználó kattintott rá. A magyar nyelvű alkalmazás mögött azonban nem videó van, hanem egy fertőzés: a bikinis lányokat ábrázoló kép azonnal felkerül a gyanútlan felhasználó üzenőfalára, ahonnan vírusként terjed tovább. A szakértők folyamatosan nyomon követik ezeket a támadásokat, és felhívják a figyelmet arra, hogy mindenkinek alapvető érdeke a Facebook alapértelmezett biztonsági beállításait szigorúbbra venni.

Kiss Zoltán Gergő, a NOD32 vírusirtót gyártó ESET szakértője arra figyelmeztet, hogy az interneten vadászó bűnözők folyamatosan támadják a Facebook felhasználóit. “Megfertőzik az oldalaikat, majd rajtuk keresztül a fertőzött linkeket a teljes közösségi hálózatban elterjesztik” – magyarázza a szakember, aki szerint az áldozatok sokszor észre sem veszik, hogy használták a vírusos alkalmazást.

Mivel a jövőben várhatóan még sűrűbbé válnak a közösségi oldalak ellen irányuló támadások, fontos ismerni azokat az aranyszabályokat, melyek betartásával elkerülhetjük az ilyen típusú támadásokat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés